Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La pas prin Piata Unirii din Cluj

La pas prin Piata Unirii din Cluj

Email Imprimare

Piata Unirii reprezinta pentru Cluj kilometrul zero al orasului, locul de intalnire pentru o plimbare pietonala, un simbol al municipiului, locul de desfasurare a numeroase targuri, concerte sau manifestatii. De jur imprejurul pietei se pot admira cladiri celebre care atrag clujenii, dar si turistii deopotriva. Piata a fost denumita Unirii dupa evenimentele din 1918. In perioada regimului communist, denumirea i-a fost schimbata in Piata Libertatii, ca mai apoi, dupa 1989, sa revina la vechea denumire.

Biserica Sfantul Mihail este situata in partea centrala a pietei. Biserica este a doua cea mai mare biserica gotica din Romania. Lacasul de cult, vechi de sapte secole, a trecut de-a lungul timpului prin mai multe restaurari, fara a fi afectata forma initiala, dar primind influente baroc. Este singura biserica din tara unde s-au oficiat de-a lungul timpului slujbe apartinand a patru religii diferite: catolica, luterana, calvinista si unitariana. Astazi, biserica apartine comunitatii romano-catolice. Turnul monumental al constructiei, de 80 de metri inaltime, impresioneaza orice vizitator. Turnul a fost construit in stil neogotic. In prezent, biserica este inchisa publicului, aflandu-se intr-un amplu proces de restaurare.
In fata Bisericii Sfantul Mihail se afla grupul statuar Matei Corvin, opera a sculptorului Janos Fadrusz, ce dateaza din anul 1902. Valoarea acesteia a fost recunoscuta prin acordarea marelui premiu la Expozitia Universala de la Paris, in anul 1900.
In Piata Unirii este amplasat si Palatul Banffy, astazi cladire a Muzeului de Arta. Fosta resedinta a contelui Banffy Gyorgy a fost construita in perioada 1774-1785. Palatul este compus din patru aripi, dispuse in jurul unei curti interioare rectangulare. Dinspre Piata Unirii, accesul se face printr-o galerie tripla, monumentala. Pe fatada troneaza stema familiei Banffy, sustinuta de grifoni inaripati si incoronati. Avand un patrimoniu impresionant, exponate din pictura, sculptura, arta grafica, arta decorativa si din fondul documentar, Muzeul de Arta este una dintre cele mai prestigioase institutii muzeale din domeniul artistic, din tara noastra.
In urma sapaturilor arheologice din Piata Unirii au fost descoperite ruine ale unor constructii romane ce faceau parte din piata centrala a orasului roman Napoca, dar si vestigii neolitice, post-romane si medievale. Situl este acoperit cu sticla, pentru protectia vestigiilor, pe o suprafata de 82 de metri patrati.
La capatul dinspre Bulevardul Eroilor al Pietei Unirii este situat Monumentul Memorandistilor, un omagiu adus luptei de emancipare nationala a romanilor transilvaneni, precum si memorandistilor, judecati si condamnati, in anul 1894, la Cluj. Monumentul este opera sculptorului Eugen Paul si are o inaltime de aproximativ 18 metri. Pe soclu sunt inscriptionate cuvintele lui Ioan Ratiu: Existenta unui popor nu se discuta, se afirma!
La intrarea pe strada Iuliu Maniu, dinspre Piata Unirii, sunt situate doua cladiri gemene, construite de o parte si de alta a strazii, in stilul haussmannian al anilor 1900, care prevedea ca strazile sa fie in oglinda. Astfel de constructii, situate in oglinda, pot fi gasite in mai multe orase europene, mai celebre fiind cele din Paris.
Pe latura sudica a Pietei Unirii se afla Palatul BNR, o cladire emblematica care pastreaza cateva pagini importante din istoria orasului, construita in stil eclectic al secesionului vienez. Ridicata drept sediu al Bancii de Economii si Credit, cladirea adaposteste astazi sediul BNR din Cluj. Interiorul, cu vitraliile sale, in mod deosebit din fosta sala a ghiseelor, astazi sala de conferinte, impresioneaza pe oricine ajunge sa-i treaca pragul. Alaturi de Palatul BNR se afla cladirea construita de antreprenorul David Sebestyen, in acelasi stil eclectic cu influente de tip secession.
Clujul are multe de oferit. Spre a va convinge sa-l vizitati, va voi povesti despre vizita mea in frumosul oras, si in articolele ce vor urma. Pe masura ce trec anii si inaintez in varsta, am inceput sa bifez cat mai multe dintre locurile minunate din frumoasa noastra Romanie. Avem locuri superbe, istorie si traditii, cat sa umplem biblioteci intregi. Este simplu sa va organizati o vacanta de neuitat! (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.