Miercuri, 27 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La pas prin Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca

La pas prin Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca

Email Imprimare

Piata Avram Iancu, una dintre cele mai mari piete din Cluj-Napoca, adaposteste pe teritoriul ei Catedrala Mitropolitana a Ortodoxiei, Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, dar si o serie de institutii publice. Denumita in perioada comunismului Piata Victoriei, piata a primit numele de Avram Iancu in anul 1993. In partea sudica a pietei este situata Piata Stefan cel Mare, dominata de cladirea Teatrului National Lucian Blaga si a Operei Nationale Romane.

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa este unul dintre cele mai importante edificii religioase din Cluj-Napoca. Constructia a fost ridicata in stil neobizantin, cu elemente romanesti, in perioada 1920-1930. Catedrala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost sfintita in anul 1933, in prezenta regelui Carol al II-lea si a printului mostenitor Mihai. Cladirea are dimensiuni impresionante, 64 de metri inaltime si opt turle, dominand frumoasa piata.
In spatele catedralei, pe locul fostului monument dedicat tanchistilor sovietici, se afla Monumentul Glorie Ostasului Roman, inchinat memoriei celor care s-au jertfit pentru apararea patriei. Monumentul este opera sculptorului Radu Aftene si a fost dezvelit in anul 1996.
In centrul pietei, in fata catedralei, cu spatele catre aceasta, este situat Monumentul lui Avram Iancu, sculptura realizata de catre sculptorul Ilie Berindei, din bronz, pe un soclu de blocuri de piatra. In jurul statuii s-a construit o frumoasa fantana arteziana care-si misca jeturile de apa pe linii melodice.
In fata catedralei se afla si statuile mitropolitului Clujului, Inaltpreasfintitul Bartolomeu, si a episcopului Nicolae Ivan. Episcopul Nicolae Ivan a fost cel care a ridicat catedrala si cel care a infiintat Institutul Teologic Ortodox din Cluj. Inaltpreasfintitul Bartolomeu este cel care a infiintat Mitropolia Clujului. Statuile au fost dezvelite in anul 2018, in prezenta a mii de credinciosi.
Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului a fost construit in anul 1887, ca sediu al Administratiei Domeniilor Forestiere. Dupa terminarea lucrarilor de constructie, impresionantul edificiu a fost donat de catre statul roman bisericii ortodoxe. Cladirea este situata in Piata Avram Iancu, in vecinatatea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.
Dupa cele cateva zile petrecute in minunatul Cluj-Napoca, pot spune ca municipiul ar trebui sa se afle pe lista voastra cu orase de vizitat. Spre a va convinge, voi continua cu recomandari si in articolele mele urmatoare. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.