Joi, 26 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La plimbare pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca

La plimbare pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca

Email Imprimare

Bulevardul Eroilor este una dintre cele mai cunoscute si mai indragite artere din Cluj-Napoca, loc de promenada si relaxare, care face legatura intre cele doua piete importante: Avram Iancu si Unirii. Numele strazii a suferit modificari de-a lungul anilor, in perioada comunista fiind denumita mai intai Molotov, apoi Dr. Petru Groza, dupa anii ’60. Dupa anul 1990, bulevardul a fost denumit Eroilor, in cinstea eroilor martiri ai Revolutiei de la 1989. Artera gazduieste mai multe monumente si cladiri remarcabile, spre admiratia trecatorilor. Despre cateva dintre acestea voi scrie in acest articol.

Biserica greco-catolica Schimbarea la Fata, cunoscuta si ca Biserica Minoritilor, a fost ridicata intre anii 1775 si 1779, in stil baroc. Edificiul a fost construit de catre minoriti, o veche ramura a franciscanilor. In anul 1924, Papa Pius al XI-lea a decis ca biserica sa devina proprietate a Bisericii Greco-Catolice, apoi Catedrala a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Biserica Greco-Catolica a fost interzisa in anul 1948, iar cladirea, cedata de catre autoritatile comuniste Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa Revolutia din 1989, biserica a fost inapoiata Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. In anul 1999 a fost descoperita o cripta aflata sub catedrala, cu circa 150 de morminte, datand din anii 1785-1920. Calugarii franciscani reusisera sa mascheze cripta, inainte de a trece biserica la greco-catolici.
Biserica ortodoxa Schimbarea la Fata a fost construita, pe acelasi bulevard, in stil neobizantin, cu balcon la fatada si coloane. Lucrarile de constructie si amenajare si interioara, incheiate in anul 2004, dezvaluie un anumit modernism al bisericii ortodoxe. Lacasul de cult este unic in Europa prin modalitatea de imbinare a sculpturii in lemn cu pictura in tehnica mozaic. Frumusetea interioara incanta ochii oricarui credincios care trece pragul bisericii.
Statuia Lupa Capitolina, denumita si Statuia Lupoaicei, este o copie a statuii cu acelasi nume din Roma. In anul 1921, statul italian a donat Romaniei doua copii ale statuii, una dintre ele ajungand la Cluj. Amplasata initial in Piata Unirii, mutata ulterior la Sibiu, statuia este in prezent amplasata pe Bulevardul Eroilor. Sculptura este realizata din bronz, iar pe soclu apare inscriptia in limba latina: Alla Citta de Clvj, Roma madre, MCMXXI.
Festivalul International de Film Transilvania pozitioneaza orasul pe harta mondiala a filmului. In anul 2019, cu ocazia implinirii a 18 ani de cand a inceput la Cluj-Napoca festivalul, organizatorii au instalat pe Bulevardul Eroilor un culoar cu amintiri, cu fotografii din cele mai importante momente ale evenimentului. Culoarul a devenit in scurt timp un punct de interes pentru trecatori, fie ei clujeni sau turisti.
Primaria veche a orasului este situata in Piata Unirii, la intrarea pe Bulevardul Eroilor, in vecinatatea Monumentului Memorandistilor. Cladirea, datand din anul 1537, a fost reconstruita in anul 1650. In urma unui incendiu, constructia a fost din nou refacuta, in stil neorenascentist, si inaugurata in anul 1845. Pe frontispiciul cladirii se poate vedea vechea stema a orasului. Astazi, cladirea gazduieste Departamentul Taxe si impozite.
Bulevardul Eroilor nu este doar o strada cu amintiri, unde negustorii isi prezentau marfurile in perioada medievala pentru bogatii orasului, e un loc de relaxare, de plimbare, o inima care bate in pieptul pitorescului Cluj-Napoca. Vizitati orasul, plimbati-va pe Bulevardul Eroilor, inchiriati o bicicleta sau mergeti pe jos, asa veti simti mai bine linistea locurilor istorice! Cluj-Napoca este un oras prietenos, care merita vizitat! (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.