Vineri, 5 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Stralucirea La Belle Epoque in Piata Stefan cel Mare din Cluj-Napoca

Stralucirea La Belle Epoque in Piata Stefan cel Mare din Cluj-Napoca

Email Imprimare

Cluj-Napoca detine cateva piete istorice pe care orice turist aflat in oras ar trebui sa le viziteze. Piata Stefan cel Mare forma initial, impreuna cu Piata Avram Iancu, o singura piata, denumita Piata Trencin. La sfarsitul secolului al XIX-lea, autoritatile locale au hotarat infiintarea celor doua piete. Piata din zona sudica a fostei Piete Trencin a primit denumirea de Hunyadi, iar din anul 1923 denumirea de Stefan cel Mare. Cladirile impozante cuprinse in perimetrul pietei poarta amprenta perioadei La Belle Epoque, de dinaintea Primului Razboi Mondial.

Cladirea care gazduieste Teatrul National si Opera Romana a fost construita in stil neobaroc cu elemente secession, in perioada anilor 1904-1906, ca sediu pentru Teatrul Maghiar. Lucrarile au fost executate de catre celebra firma Helmer si Fellner, care domina constructia teatrelor in Europa Centrala. Teatrul Maghiar a fost mutat in anul 1919 intr-un alt spatiu, situat langa Parcul Central, unde exista si astazi. Fatadele cladirii sunt eclectice, elementul dominant al fatadei principale este motivul portalului cu arcada. Decoratiunile interioare, de factura baroca, sunt concentrate in sala de spectacole si in spatiul holului. Cladirea, vegheata de statuile celor doi mari poeti Mihai Eminescu si Lucian Blaga, domina Piata Stefan cel Mare, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale ale orasului.
Palatul de Justitie are forma unui patrulater neregulat si detine 13 curti interioare. Cladirea a fost ridicata intre anii 1898 si 1902, in stil eclectic, antreprenor fiind David Sebestyen. Fatadele sunt decorate pe arce, incadramentele ferestrelor si cornise, cu sculpturi in piatra, de o exceptionala valoare artistica. Astazi, in cladire functioneaza Curtea de Apel.
In Casa Invatatorului sau Cladirea Rosie, cum mai este denumita, a functionat un camin pentru elevii scolii de invatatori si pentru studentii care erau copii de invatatori. Constructia masiva, din caramida rosie, delimiteaza spre sud Piata Stefan cel Mare. In perioada Primului Razboi Mondial, cladirea a fost utilizata ca spital militar, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial aici a fost sediul Facultatii de Stiinte Economice, iar dupa anul 1990, sediul Inspectoratului Scolar.
In spatele cladirii care adaposteste Teatrul National si Opera Romana se afla Parcul Operei, o oaza de verdeata in centrul orasului. Parcul a fost amenajat inca din anul 1885, ca loc de promenada pentru locuitorii orasului.
Daca sunteti in vizita in Cluj-Napoca, nu puteti sa treceti prin Piata Stefan cel Mare fara sa admirati arhitectura impresionanta a cladirii Teatrului National si Operei Romane sau a Palatului de Justitie. Fara indoiala, constructiile istorice ale Clujului au o poveste de spus, o poveste care merita aflata si impartasita si copiilor nostri. (Radu-Cristian Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.