Luni, 25 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Pagini de istorie la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca

Pagini de istorie la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca

Email Imprimare

Bastionul Croitorilor este unul dintre putinele turnuri care au ramas intacte din vechea fortificatie a Clujului, ridicata incepand cu secolul al XV-lea. Turnul, construit din piatra daltuita, a fost un important punct de aparare al cetatii si apartinea de breasla care l-a finantat, intretinut si aparat, Breasla Croitorilor. In fata bastionului se afla statuia fostului general al lui Mihai Viteazul, Baba Novac, torturat si executat in Cetatea Clujului. Statuia, ridicata in anul 1975, din bronz, este opera sculptorului Virgil Fulicea.
Bastionul Croitorilor a fost restaurat complet, intre anii 2007 si 2009. Astazi, turnul gazduieste Centrul de Cultura Urbana. El adaposteste o cafenea, o expozitie care ilustreaza istoria Breslei Croitorilor din Cluj, precum si alte spatii pentru evenimente culturale. Expozitia dedicata marelui cercetator Emil Racovita, care a infiintat in urma cu aproape 100 de ani, la Cluj, primul Institut de Speologie din lume, impresioneaza orice vizitator. Se pot admira obiecte personale, fotografii si instrumente folosite de Racovita in munca de cercetare, inclusiv in expeditia spre Antarctica.
Daca vizitati orasul Cluj-Napoca, nu ezitati sa va indreptati si catre Bastionul Croitorilor! Veti intelege mai bine cateva pagini din istoria noastra, a romanilor! In plus, bastionul este situat nu departe de Piata Cipariu si Piata Stefan cel Mare. In Piata Cipariu puteti admira o catedrala colosala, greco-catolica, aflata in constructie, Catedrala Martirilor si Marturisitorilor Secolului al XX-lea, edificiu ridicat in cinstea celor care au suferit in inchisorile comuniste. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.