Joi, 29 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Piata Muzeului, cea mai veche piata din Cluj-Napoca

Piata Muzeului, cea mai veche piata din Cluj-Napoca

Email Imprimare

Piata Muzeului din Cluj-Napoca, numita in trecut Piata Mica, este cea mai veche piata a orasului, un punct de atractie pentru clujenii si turistii dornici de relaxare. Indragita piata isi trage denumirea de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, aflat in capatul vestic al pietei. Piata Muzeului este situata in centrul primei incinte fortificate a vechii cetati. Pe langa muzeu, alte repere importante din Piata Muzeului sunt: Biserica Franciscana, Obeliscul Carolina, amplasat in fata bisericii, Palatul Mikes si Casa Matei Corvin.

Biserica Franciscana a fost construita in perioada 1260-1290, pe locul celui mai vechi lacas de cult din Cluj, distrus in timpul marii invazii a tatarilor, din anul 1241. In anul 1442, cu sprijinul guvernatorului Ioan de Hunedoara, langa biserica a fost construita o manastire.
Obeliscul Carolina a fost ridicat, in anul 1831, sub forma unei coloane monumentale, cu inaltimea de 10 metri. Initial a fost amplasat in actuala Piata Unirii. In anul 1898, cu ocazia reamenajarii centrului, el a fost mutat in Piata Muzeului, in fata Bisericii Franciscane. Acesta este primul monument laic al orasului, celelalte construite pana atunci avand semnificatie religioasa.
Casa Matei Corvin sau Casa Matia este unul dintre cele mai vechi monumente istorice aflate in orasul Cluj-Napoca, ce dateaza din secolul al XV-lea. In cladirea amplasata in Piata Muzeului s-a nascut, in anul 1440, Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, cel care urma sa devina regele Ungariei.
Palatul Mikes se situeaza pe latura nordica a Pietei Muzeului. Cladirea a fost construita in secolul al XVIII-lea, in stil baroc, dupa modelul Palatului Banffy. In prezent, cladirea se afla intr-un amplu proces de restaurare. Piata Muzeului este cel mai boem loc din oras, un loc prietenos, plin de viata, intesat de terase si restaurante, in care domina atmosfera de vacanta si unde neaparat trebuie sa ajungeti, daca vizitati Cluj-Napoca. (Radu-Cristian Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.