Duminica, 25 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Gara din Sinaia, o gara de poveste

Gara din Sinaia, o gara de poveste

Email Imprimare

Gara din Sinaia a fost construita in anul 1913, de catre Compania Demeter Cartner, in urma demolarii partiale a fostei gari, inaugurata in anul 1879. Datorita numarului mare de turisti care veneau la Sinaia, una dintre cele mai la moda destinatii de vacanta a vremurilor, mica gara devenise neincapatoare. Gara de calatori a fost si martora unor evenimente tragice. Pe peronul garii se afla o placa comemorativa, in amintirea primului-ministru roman I. Gh. Duca, asasinat de legionari, in anul 1933, chiar in acel loc.

La cativa zeci de metri departare este situata Gara Regala, rezervata exclusiv familiei regale si oaspetilor acesteia, construita din piatra, dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, in anul 1939. In timpul regimului comunist a fost transformata in gara prezidentiala. Un tren i-a adus aici pe presedintele american Gerald Ford si pe Nicolae Ceausescu, in data de 6 august 1975. Gara Regala nu este deschisa pentru public. In aceasta gara oprea si opreste din nou cel mai vestit tren din Europa, Orient Expressul. 
Am promis fiicei mele ca, pe langa capodoperele arhitecturale pe care le admirase pana atunci in Sinaia, va mai vedea ceva interesant si va primi o lectie de istorie. Coborand treptele situate nu departe de parcul statiunii, ne-a intampinat gara, cu un banner urias pe frontispiciu, avand chipul tanar al regelui Mihai. Peronul era un tablou pitoresc, presarat cu flori. La capatul lui am putut admira, intr-o expozitie de trenuri, o locomotiva cu aburi, dar si un automobil-drezina (o masina modificata pentru a se deplasa pe calea ferata).
Se spune ca cea din Gara Sinaia ar fi apartinut celebrei militante comuniste Ana Pauker. Autovehiculul, un Skoda VOS din 1948, a fost blindat cu placi de plumb si cantarea aproape cinci tone. Daca ajungeti in frumoasa Sinaia, chiar si cu masina, indreptati-va pasii si catre boema gara! Nu e o gara ca oricare alta! Are istorie, are suflet, are o poveste de spus! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.