Joi, 30 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La plimbare prin Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia

La plimbare prin Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia

Email Imprimare

Parcul Dimitrie Ghica, amplasat in centrul statiunii Sinaia, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din localitate, un parc de poveste, in care istoria se imbina armonios cu frumosul. Parcul a fost infiintat pe proprietatea printului Dimitrie Ghica, de catre regele Carol I, in anul 1881. Amenajarea acestuia a fost incredintata arhitectului peisagist elvetian Eder. Pentru realizarea parcului au fost mutate doua strazi, soseaua care mergea spre Predeal si strada care ducea la Manastirea Sinaia. Intre anii 1948 si 1952, parcul a fost transformat in tabara pentru refugiatii din Razboiul Civil din Grecia. La plecarea lor, parcul a suferit mari distrugeri, dar a intrat in restaurare, pana in anul 1954.

O plimbare pe aleile romanticului parc, la umbra arborilor monumentali, este un prilej de relaxare pentru orice turist care strabate statiunea. Pentru doritorii de odihna si dialog sunt amplasate mai multe banci si foisoare. Copiii se pot juca atat la locurile de joaca, special amenajate, cat si la fantana de mari dimensiuni, din centrul parcului, in al carei bazin sunt vaporase teleghidate, ce se pot inchiria pentru pilotaj pe apa. Aleile care strabat Parcul Dimitrie Ghica sunt decorate cu sculpturi reprezentand busturile unor personalitati care au vizitat sau au locuit in orasul Sinaia: Mihai Eminescu, Ion Creanga, Nicolae Balcescu, Dimitrie Ghica. Chiar la intrarea in parc, se afla bustul actorului Ion Iancu Brezeanu, cetatean de onoare al orasului.
In partea nordica a parcului este situat Cazinoul Sinaia, unul dintre edificiile-simbol ale statiunii. Impunatoarea si eleganta cladire a fost construita in timp record, de numai un an (1911-1912), pe locul unde se afla candva vila Ghica. Dupa al Doilea Razboi Mondial, cazinoul, ca loc de desfasurare a jocurilor de noroc, a fost inchis, fiind folosit de catre Societatea de Cruce Rosie pentru indeplinirea unor scopuri umanitare. In anii urmatori, Cazinoul Sinaia a devenit Casa de Cultura a Sindicatelor. Astazi, cazinoul a fost restaurat si modernizat si adaposteste Centrul International de Conferinte. Turistii pot vizita cazinoul, insotiti de ghizi.
La capatul dinspre cazinou al parcului se afla un mic muzeu, Muzeul Rezervatiei Bucegi. Muzeul a fost infiintat in anul 1976 si cuprinde exemplare din flora si fauna Bucegilor. Nici un vizitator al Sinaiei nu poate ignora Parcul Dimitrie Ghica, e frumos, e racoros si mai ales inconjurat de cladiri una si una, e locul unde chiar si nazdravanele veverite se simt in largul lor. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.