Joi, 30 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O oaza de lumina la Biserica Domneasca Sfantul Anton

O oaza de lumina la Biserica Domneasca Sfantul Anton

Email Imprimare

Biserica Sfantul Anton a Curtii Domnesti din Bucuresti a fost zidita de domnitorul Mircea Ciobanul, intre anii 1558 si 1559. La sfarsitul domniei sale, biserica era ridicata la rosu. Doamna Chiajna, sotia domnitorului si fiica lui Petru Rares, a fost cea care s-a ingrijit de continuarea lucrarilor. Doamna Chiajna a fost regenta fiului ei, Petru cel Tanar, urcat pe tron dupa moartea lui Mircea Ciobanul, tatal sau, la doar 12 ani. Actuala biserica a trecut prin mai multe transformari, cea mai de seama s-a facut in anul 1715, cand domnitorul Stefan Cantacuzino a adaugat frumosul portal de la intrare.

Edificiul de plan treflat, copie a Manastirii Cozia, este amplasat in Centrul Vechi al Capitalei. Fatada este realizata din fasii alternative de caramida aparenta si tencuiala. Biserica fascineaza prin eleganta, dar si printr-o simplitate voievodala. Considerata a fi cea mai veche biserica din Bucuresti, a servit timp de doua secole drept loc de incoronare a domnilor Tarii Romanesti. Biserica poarta hramurile Buna Vestire si Sfantul Antonie cel Mare.
Dupa incendiul devastator de la 1847, cand o mare parte din Bucuresti a ars, s-a gasit sub ruinele bisericii inchisorii, situata in apropiere, icoana Sfantului Cuvios Antonie cel Mare, intreaga, neatinsa de flacari. Icoana, considerata facatoare de minuni, a fost adusa in Biserica Domneasca de la Curtea Veche si de atunci sfantul a devenit protectorul ei.
In Biserica Curtii Domnesti pasesc zilnic sute de pelerini credinciosi. Acolo pot gasi, cu ochii credintei in Domnul, o oaza de liniste, de lumina si caldura, un loc de reculegere, aducator de speranta. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.