Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Strehaia, un sfant lacas binecuvantat

Manastirea Strehaia, un sfant lacas binecuvantat

Email Imprimare

Manastirea Strehaia se afla in orasul Strehaia, judetul Mehedinti, pe E70, intre Craiova si Drobeta-Turnu Severin. Manastirea a fost ctitorita de catre Matei Basarab in anul 1645, cu obste de calugari, pe domeniul proprietatea sa, veche curte a boierilor Craiovesti. Ansamblul manastiresc este compus din turnul-clopotnita, ziduri de aparare, biserica, chilii, precum si ruinele vechii resedinte domnesti. Peretele dinspre pronaos pastreaza imaginea ctitorului Matei Basarab, a sotiei sale, precum si a fiului lor, Matei. O alta pictura importanta a manastirii este cea cu boierii Craiovesti: Barbu, Parvu si Danciu.

Se pare ca pe locul actualului lacas a existat o manastire ridicata de Mihai Viteazul. Vechea biserica era orientata gresit, cu altarul spre sud. Matei Basarab a pastrat vechea orientare, manastirea fiind singura din tara cu altarul orientat spre sud. Numeroase legende circula despre motivul acestei orientari, unul fiind culoarul de legatura cu palatul domnesc, iar un altul pacalirea turcilor care cunosteau ca crestinii ortodocsi isi ridica bisericile cu altarul orientat spre rasarit.
La inceputul secolului XIX, intregul complex monastic a fost restaurat. Viata monahala a incetat in anul 1864, odata cu punerea in aplicare a Legii secularizarii averilor manastiresti, manastirea devenind biserica parohiala. Dupa introducerea regimului comunist au continuat anii de suferinta, fiind interzise slujbele. Pana in anul 1990, manastirea a fost muzeu. In anul 2007, asezamantul a fost transformat in manastire de maici, cu hramul "Sfanta Treimeâ€.
Manastirea Strehaia este un loc in care spiritualitatea se imbina armonios cu filele de istorie si legenda. Ajunsi la manastire, veti intalni bunavointa maicutelor, care cu deosebita rabdare va vor povesti istoria locului. Lacasul de cult a fost declarat monument istoric si este un obiectiv reprezentativ pentru Oltenia. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.