Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea File din istoria Bibliotecii Centrale Universitare Carol I

File din istoria Bibliotecii Centrale Universitare Carol I

Email Imprimare

Biblioteca Centrala Universitara Carol I este cea mai veche biblioteca universitara din Bucuresti. Construita pe terenul cumparat de regele Carol I si proiectata de arhitectul francez Paul Gottereau, cladirea a fost inaugurata in anul 1895, asezamantul fiind numit Fundatia Universitara Carol I. In anul 1911, constructia a fost extinsa, sub atenta coordonare a aceluiasi arhitect, fiind data in folosinta in anul 1914. Pe locul unde este situata biblioteca a fost amplasata casa lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. In aceasta locuinta, Mihai Eminescu a citit pentru prima oara poezia Scrisoarea a III-a, dupa cum putem afla din placa comemorativa amplasata pe unul dintre zidurile palatului.

In timpul Revolutiei din anul 1989, cladirea a fost incendiata, peste 500.000 de volume, dintre care 12.000 de carti bibliofile, au ars. In numai cativa ani, solidaritatea si-a spus cuvantul si cea mai mare parte a fondului de publicatii a fost reintregita. S-au primit donatii de peste 100.000 de volume de la persoane si institutii din tara si peste 800.000 de volume de peste hotare. A fost restaurata si modernizata cladirea, deschiderea oficiala fiind in noiembrie 2001.
In anul 1939, regele Carol al II-lea a dezvelit statuia ecvestra a lui Carol I, amplasata in piata din fata institutiei. Monumentul, realizat din bronz, a fost distrus de comunisti in anul 1948. Primaria municipiului Bucuresti a ridicat, pe vechiul amplasament, o statuie ecvestra a regelui Carol I, tot din bronz, pe soclu din granit, opera a sculptorului Florin Codre. Lucrarea a fost dezvelita in anul 2010 de catre principesa Margareta. Astazi, institutia este formata din Unitatea Centrala, Sectia Pedagogica I.C. Petrescu si 16 biblioteci filiale, localizate in Universitatea din Bucuresti. Colectiile bibliotecii asigura posibilitati de informare, studiu si cercetare in toate domeniile cunoasterii. Este prima mare biblioteca universitara din Romania care a introdus un sistem informatic integrat, conectat la baze de date nationale si internationale. (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.