Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Vasele de sange imbatranesc diferit la femei fata de barbati

Vasele de sange imbatranesc diferit la femei fata de barbati

Email Imprimare

Un nou studiu stiintific arata ca vasele de sange ale femeilor imbatranesc mai repede decat cele ale barbatilor. Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ne ajuta sa intelegem de ce femeile dezvolta boli cardiovasculare diferit de barbati. Imbatranirea vaselor de sange nu este resimtita cu aceeasi viteza la femei ca la barbati, sunt de parere cercetatorii de la Institutul Medical al Inimii "Smidt" (Los Angeles). Echipa stiintifica a trecut prin bazele de date ale mai multor spitale americane, reprezentand aproape 145.000 de masuratori ale tensiunii arteriale, colectate de la 32.882 de participanti, cu varste cuprinse intre 5 si 98 de ani, pe o perioada de 43 de ani.

A descoperit astfel ca functiile vasculare ale femeilor evolueaza diferit fata de cele ale barbatilor. De fapt, masuratorile au relevat ca femeile au prezentat semne ale tensiunii arteriale si ale imbatranirii vaselor de sange mai devreme. Datele stranse au aratat ca ratele de accelerare a tensiunii arteriale au fost semnificativ mai mari la femei decat la barbati si ca hipertensiunea a fost diagnosticata mai devreme. Cercetarea nu doar confirma faptul ca femeile au o biologie si fiziologie diferite decat barbati, dar ilustreaza si de ce femeile pot avea mai multe riscuri sa dezvolte anumite tipuri de boli cardiovasculare, in diferite momente in viaţa.

O mai buna gestionare a problemelor vasculare
La ce concluzie au ajuns cercetatorii americani? Daca definim in acelasi mod pragul de hipertensiune, o femeie in varsta de 30 de ani care sufera de hipertensiune arteriala prezinta probabil risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, decat un barbat care sufera de hipertensiune arteriala la aceeasi varsta. Christine Albert, sefa Departamentului de cardiologie de la institutul medical din L.A., atrage atentia: Acest studiu aminteste medicilor ca multe aspecte ale evaluarilor noastre cardiovasculare si ale terapiilor trebuie sa fie adaptate pentru femei. Rezultatele studiilor efectuate la barbati nu pot fi direct extrapolate la femei.

Infarctul feminin – simptome atipice
Bolile cardiovasculare sunt in general percepute ca patologii masculine, afectand mai ales barbatii cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani. Cu toate acestea, ele sunt intr-adevar principala cauza de deces in randul femeilor. Atacurile de cord s-au triplat la femeile sub 50 de ani, in ultimii 15 ani. Aceasta crestere a cazurilor se explica prin linia din ce in ce mai fina de demarcatie intre stilul de viata feminin si cel masculin. Federatia Franceza de Cardiologie evidentiaza: Traim in acelasi ritm ca barbatii si am adoptat aceleasi obiceiuri proaste ca si ei: fumatul, alimentatia precara, stresul, lipsa exercitiilor fizice... Traim la fel, dar simptomele sunt diferite!
Daca primul semn al unui atac de cord, la femei sau barbati, este cel mai adesea reprezentat de dureri toracice, in cazul celor dintai este, in general, descris mai degraba ca o presiune toracica. In plus, in aproape jumatate dintre cazuri, infarctul la femei prezinta doar simptome atipice: lipsa de aer; dureri de spate; palpitatii; transpiratii; simptome digestive cu greata, dureri abdominale, tulburari digestive; oboseala severa si pierderea poftei de mancare; tulburari de somn. Tocmai din cauza acestor semne atipice femeile sunt mai greu de diagnosticat cu sindrom coronarian acut, motiv pentru care in cazul lor creste si riscul de deces in primul an. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.