Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Primim de la cititori: Blocaje si haos in traficul bucurestean

Primim de la cititori: Blocaje si haos in traficul bucurestean

Email Imprimare

Cu totii stim ca Bucurestiul are multe probleme legate de trafic, acces auto si pietonal si asa mai departe. Unele sunt foarte vechi, altele au aparut in anii din urma, cand fluxul de masini a crescut intr-un ritm ametitor. Iar cei mai afectati sunt, desigur, pietonii. Sunt chestiuni care nu se prea potrivesc cu o capitala europeana... Cititorii nostri ne sesizeaza mereu cu privire la aceste aspecte. Redam mai jos cateva dintre cele mai frecvente probleme semnalate. Sunt intrebari (din pacate, mai mult retorice) pe care ni le punem multi dintre noi. Trotuare pentru... masini, biciclete si trotinete
Cand vor invata conducatorii auto ai masinilor televiziunilor sa stationeze in fata Sediului Central al PSD pe banda de langa trotuar? Cand vor invata biciclistii si electrotrotinetistii sa nu mai circule pe trotuare, pe trecerile pentru pietoni si pe aleile pietonale ale parcurilor? Cand vor invata conducatorii auto ai masinilor Corpului Diplomatic sa stationeze in curtea Ambasadei Rusiei, nu pe trotuarul de pe Bulevardul Kiseleff? Cand va interzice legislatia rutiera executarea pistelor pentru biciclete si a parcarilor pentru masini pe trotuarele pentru pietoni si cand se vor scoate din multimea de indicatoare rutiere indicatorul in care bicicleta și pietonul adult + pietonul copil coexista separati prin linie verticala, pe cel in care bicicleta si pietonul adult + pietonul copil coexista alaturati, pe cel care permite urcarea masinii pe trotuar cu jumatatea latimii si pe cel care permite urcarea masinii pe trotuar cu tot gabaritul? Cand ni se va garanta ca trotuarele sunt 100% pentru pietoni?

Nu exista educatie rutiera, iar cetatenii nu sunt ascultati

Posturile TV si radio din capitala si presa locala mai mult inchid ochii in loc sa traga semnale de alarma in apararea drepturilor pietonilor, ale pasagerilor si ale conducatorilor auto. Nici macar la cerere n-au bunul simt sa faca asta. Mai au si tupeul sa raspunda: Multumim pentru sugestie, ne vom documenta, cand, de fapt, se fac ca ploua, pe principiul ā€œLas-o, ba, ca merge-așa!ā€ Oare nu sunt si cei din televiziune, radio si presa locala pietoni, pasageri si conducatori auto in București? Nu-i deranjeaza si pe ei situatia? De ce nu mai realizeaza TVR emisiuni cu tematica rutiera? In deceniul 1991-2000, TVR avea ā€œReflectii rutiereā€, iar in 2017, ā€œDrum bunā€. Dupa primul sezon, gata, au renuntat. Nu se mai obosesc sa continue cu un al doilea. De ce? Unii trag periodic semnale de alarma asupra blocajelor traficului rutier al capitalei si a blocajelor in trafic ale troleibuzelor si ale autobuzelor, dar de trecerile la nivel cu calea ferata din capitala nu aminteste niciodata, nici macar la cerere. Se propun tot felul de solutii caldute la blocajele traficului rutier al capitalei si la blocajele in trafic ale troleibuzelor si autobuzelor, gen pasaje rutiere la intersectii de cai rutiere, autobuze (care sunt vehicule auto!) pe liniile de tramvai (care sunt pentru tramvaie!), piste pentru biciclete, benzi proprii pentru autobuze etc. Numai reducerea numarului trecerilor la nivel cu calea ferata din capitala la zero, punctand liniile 103, 143, 243, 246 etc., care sunt dependente de traficul feroviar, nu! Se incapataneaza sa ignore trecerile la nivel cu calea ferata din capitala. Vede paiele din ochii capitalei si nu vede barnele... Emisiuni gen ā€œIubire interzisaā€,ā€Fosta mea iubireā€ etc. exista pe posturile TV, dar emisiuni cu tematica rutiera, de educatie rutiera, nu.
Intr-o capitala sugrumata de treceri la nivel cu calea ferata si tronsoane ale liniilor de tramvai lipsite de benzi proprii mașinilor in care biciclistii si electrotrotinetistii circula pe trotuare, pe treceri pentru pietoni, pe aleile pietonale ale parcurilor, pe contrasens, pe culoarea rosie a semafoarelor rutiere, pe liniile de tramvai, conducatorii auto circula pe liniile de tramvai si stationeaza pe trotuare, iar conducatorii de autobuze circula pe liniile de tramvai... unde e altruismul? Unde e simtul ajutorarii aproapelui cand un telespectator, un ascultator sau un cititor trimite un e-mail prin care isi spune ofurile de pieton, de pasager sau de conducator auto, rugand redactia sa traga semnale de alarma la actualitati in directia respectiva, iar ea le ignora, lasandu-l in deznadejde si in disperare, de parca ar scrie pereților? Invatatura ortodoxa zice sa-ti ajuti aproapele la nevoie, nu sa-l ignori. Prietenul la nevoie se cunoaste. Ce fel de ortodocsi sunt jurnalistii din Bucuresti?


Scari de bloc amplasate gresit din constructie
Am rugamintea sa abordati si problema scarilor de bloc din capitala amplasate pe intrari si derivatii in lateral sau in spatele blocurilor fata de strazile propriu-zise carora le apartin, obligandu-i pe pietoni sa circule laolalta cu masinile care si ele anevoie isi fac loc printre masinile stationate. Cel mai dificil pentru pietoni e atunci cand conduc vehicule impinse sau trase de mana. Si, cand e vorba si de vehicule categoria C, situatia se complica si mai mult. Cand e stationata o autogunoiera la una din scarile de bloc cu pricina, aceasta blocheaza mersul masinilor pe ambele sensuri, obligandu-i pe pietoni sa-si caute anevoie loc sa se strecoare intre ea si masinile stationate, fiind lipsiti de trotuar. Un disconfort de nedescris. Cand se va simplifica oare structura urbanistica a capitalei, cand vor fi toate scarile de bloc amplasate pe strazile propriu-zise, pe strazile carora le apartin, ca sa fie mai usor de gasit pentru taximetristi, ambulantieri, pompieri, politisti, gunoieri etc.? Chiar nu pot fi facute demolari in vederea unor reamplasari si a unor reconfigurari ale blocurilor respectandu-se numarul apartamentelor si proprietarii respectivi prin cazarea temporara a acestora in camere de hotel, de exemplu? (Alin Eugen Gavrilescu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.