Luni, 26 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Importanta votului

Importanta votului

Email Imprimare

Din timpul democratiei ateniene si pana astazi, cred ca nimic nu a fost si nu este mai important intr-o societate decat modul in care fiecare membru al ei se preocupa si se implica in mersul Cetatii. O societate, in care fiecare se intereseaza doar de propriile lui probleme, dezinteresandu-se si desolidarizandu-se de problemele Cetatii, este sortita destramarii. Mai devreme sau mai tarziu, va ajunge la cheremul profitorilor din tara sau din strainatate. Iar principalul mod prin care un cetatean se poate si trebuie sa se exprime este votul. Votul in alegeri, votul in cazul unui referendum. A renunta la dreptul tau la vot inseamna sa renunti la calitatea ta de cetatean, de membru al cetatii. Devii un apatrid in propria ta tara. Nu exista motiv sau scuza pentru o astfel de atitudine decat atunci cand deja nu te mai intereseaza nici tara si nici poporul tau.
Obstea satului a reprezentat de-a lungul secolelor o forta reala tocmai datorita solidaritatii membrilor ei.  A modului in care fiecaruia ii pasa de ce se intampla in jurul lui. Ideea abstracta de stat si de tatuc de la care astepti totul si carora nu le datorezi decat supunere si inactiune, votul devenind un act mimat de totala ascultare, ne-a maltratat atat de mult incat nici pana astazi nu ne-am vindecat pe deplin. Intr-o democratie, cetatenii nu numai ca au dreptul, dar au chiar obligatia de a gandi singuri, cu mintea lor, de a hotari ce cred ei ca este mai bine pentru Cetate si de a-si exprima, in functie de aceasta judecata, votul in conformitate strict cu aceasta judecata proprie. Ce votezi tine de judecata si de convingerile tale. Faptul ca votezi tine de calitatea ta de membru al Cetatii. Tocmai de aceea, cei din jurul tau pot sa discute incercand sa te convinga de adevarul lor, dar nu pot sa te oblige sa judeci ca ei si inca si mai putin nu au dreptul sa te impiedice sau sa te indemne sa nu votezi. Neexercitandu-ti dreptul si obligatia ta de a vota, te lepezi singur de calitatea de membru al Cetatii, desconsideri trecutul si viitorul familiei, societatii si tarii tale. (Nicolae, Foto: www.votlegal.mai.gov.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.