Banala mamaliga

Imprimare

M-am gandit sa va scriu despre un aliment pe care romanii il consuma des, dar care nu este suficient apreciat, mamaliga. Stiti cate calitati are? Poate nu le stiti pe toate, de aceea voi preciza, mai jos, cateva dintre ele. Mamaliga inlocuieste cu succes produsele de panificatie si, in acelasi timp, aduce beneficii intestinului subtire. Ca sa nu mai vorbim, in combinatie cu cateva alimente, e mai potrivita decat painea, sa ne gandim macar la sarmalute, branza cu smantana sau racituri.
Substantele din porumb au efect detoxifiant, reducand riscul de ciroze hepatice. De asemenea, mamaliga regleaza concentratia de glucoza din sange, aviz diabeticilor si nu numai. Totodata, reduce cantitatea de colesterol, scazand riscul de infarct. Toata lumea stie ca painea ingrasa, dar nu se stie poate ca mamaliga moale are un sfert din caloriile painii, iar mamaliga vartoasa are jumatate. Si nu i s-au gasit contraindicatii! Si, chiar daca cea mai buna mamaliga e facuta in ceaun, la foc mocnit cu lemne, e buna si cea facuta la aragaz.
Un leac al pneumoniei, dar si al bronsitei, tusei sau gripei e cataplasma cu mamaliga, se pune mamaliga pe piept, cat de fierbinte se poate suporta si se tine un sfert de ora. Efectele se vor vedea rapid. Ati avut urcior? Bunica, de la primele semne, imi spunea sa tin coada lingurii de lemn fierbinte, dar ma invatase si sa pun mamaliga calda pe pleoape. Si, apropo de porumb, ce bun e vara un porumb fiert sau copt! Pot sa mai spun doar, pofta buna si sa fiti sanatosi! (Aglaea Ciubotaru, Foto: Wikipedia)

http://www.chimtorg.com.ua/
http://yarema.ua