Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Pentru o alta zi nationala

Pentru o alta zi nationala

Email Imprimare

Adevarul propunea in urma cu vreo doi ani, prin semnatura lui Laurentiu Luca, tema: Cum ai dori ca Romania sa celebreze centenarul Marii Uniri, la 1 decembrie 2018? Daca imi este permis, as indrazni un raspuns socant: pregatindu-se sa isi mute Ziua Nationala pe 4 sau 26 iunie! Motivul este importanta actului de la Trianon (semnat in 4 iunie 1920) si intrat in vigoare in 26 iunie 1921. Judecand cu inima, 4 iunie 1920 a insemnat cu adevarat Romania Mare si recunoasterea internationala.

Judecand dupa norme, 1 decembrie 1918 a insemnat exprimarea dorintei a 1.228 de delegati care dadeau glas unui deziderat Noi vrem sa ne unim cu tara! si inceputul luptei pentru recunoasterea vointei romanilor, care, atentie!, a fost finalizata abia la Trianon si dupa episodul opinca pe parlamentul ungar! Este ca si cum am avea o revolutie, inceputa in 1918 si finalizata in 1920, la care se sarbatoreste doar declansarea, iar ca paralela, este ca si cum am marca 17 decembrie 1989 si nu am baga in seama victoria Revolutiei, consfintita doar in 22 decembrie!
Cel de-al doilea motiv pentru care am putea muta Ziua Nationala tine de nevoia de o sarbatoare intr-un anotimp mai prielnic. Romanul s-a obisnuit ca sarbatoarea sa nationala de iarna sa tina 2-3 ore, timp in care se depun coroane si se defileaza, dupa care fuge la un strop de caldura, fie si sub forma de tuica si fasole proaspat gatita, pentru ca, seara, daca mai are chef de iesit, sa vina la concerte gen Holograf, Compact, pe banul lui din impozite, prin mila primariilor, si la artificiile abonatilor la bani publici.
Cam putin fata de ce se intampla in SUA, Franta sau Germania, nu-i asa? Si, in fine, al treilea motiv de cautare a noii zile tine de radacina. Pentru un moldovean apartenenta la Romania a inceput dupa 1859, dar pentru un transilvanean, abia dupa 1918. De ce sa nu gasim, deci, o data, ca 4 sau 26 iunie, la care sa rezoneze toate provinciile romanesti? Un motiv in plus pentru 26 iunie ar fi suprapunerea cu Ziua Drapelului Național, in memoria anului 1848, cand s-a trecut la cele 3 culori pe verticala. (Florentin Deac, Foto: Wikipedia)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.