Miercuri, 20 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Meseria de mediator

Meseria de mediator

Email Imprimare

Sunt studenta la Drept in anul II si urmaresc tot ceea ce publicati despre mediere. Ca potentiali viitori avocati, suntem instruiti sa folosim informatiile dobandite in scoala, in interesul clientului nostru. Perspectiva rezolvarii unei dispute pe cale amiabila mi se pare cu adevarat o provocare, intrucat, in cazul avocatului, totul pare simplu: analizezi cazul si faci tot posibilul sa invingi, in interesul clientului tau. In cazul medierii, cred ca e mai mult decat insusirea cursului privind aplicarea legislatiei, cred ca e o meserie care necesita abilitati de cunoastere a caracterului unei persoane. Dupa cum va spuneam, sunt abia in anul II al unei calatorii spre ceea ce mi se parea a fi o meserie de vis, aceea de a lucra in slujba dreptatii, aceea de a stabili un echilibru si de a faca astfel incat adevarul sa invinga intotdeauna.

Aceasta era viziunea mea idealista despre meseria de avocat, insa acum, dupa ce am aflat despre mediere, perspectiva mea s-a schimbat. Cred acum, ca a fi mediator e mai provocant, iar cei care practica aceasta meserie au sau trebuie sa aiba abilitati mai ascutite, tehnici subtile prin care sa ajunga sa cunoasca omul in interior si apoi sa aplice ceea ce crede, pentru ca ambele tabere sa plece cu ideea ca s-a facut justitie. Sigur, mai am pana la terminarea facultatii si la final voi putea lua decizia corecta despre ceea ce voi dori sa devin, cred insa ca medierea usureaza foarte mult modul de functionare a instantelor de astazi. Cazurile care se vor putea rezolva pe calea aceasta, a medierii, vor rari randurile destul de pline ale celor care cred ca instanta este solutia unica.
Romania are nevoie de mediere, pentru ca, in ultimul timp, tribunalele au ajuns la un nivel mare de suprasolicitare. Nu cred ca noi, romanii, cautam motive de disputa, nu cred ca ne place sa ne certam, cred ca s-a ajuns in situatia asta tocmai pentru ca, pana acum, tribunalul era solutia unica de rezolvare, nu se auzise de mediere, prin urmare, toate conflictele se adresau instantelor.
Ceea ce ma mira oarecum este faptul ca despre mediere am citit mai mult pe site-uri, iar la TV tema este foarte putin dezbatuta si cred ca ar trebui sa se faca emisiuni mai ample in care sa se explice ce este medierea si de ce este ea utila populatiei. Nu cred ca exista foarte multi oameni care stiu ca au si alte solutii decat instanta de judecata. O mediatizare mai insistenta, mai ampla, ar fi solutia pentru ca romanii sa afle ca si tara noastra, Romania, se aliniaza cu succes la standardele tarilor din Uniunea Europeana, in ceea ce priveste solutionarea conflictelor.
Tarile europene in care medierea s-a facut cunoscuta mai de mult au un sistem justitiar mult mai fluid, iar cetatenii de rand sunt cei care au de castigat, asadar, medierea nu este altceva decat o alternativa in interesul nostru. Asa cum v-am spus, nu stiu ce ramura a justitiei voi alege cand voi termina studiile, insa sunt bucuroasa ca aria de alegere este acum mai larga, iar la nivel de justitie cred ca alternativele sunt bine-venite. Referitor la meseria de mediator, sper ca intr-o buna zi va deveni indeajuns de cunoscuta, incat copiii sa-si doreasca sa imbratiseze aceasta meserie atunci cand vor fi adulti. (Alina N., Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.