Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Medierea in cazul caracterelor violente

Medierea in cazul caracterelor violente

Email Imprimare

M-am intrebat, vazand ca medierea incepe sa ia amploare in Romania: Oare in conflictele dintre satenii catunelor indepartate si uitate de civilizatie, acolo unde certurile sunt adevarate turniruri cu furci, coase si ce mai au ei in dotare, ar fi posibila interventia unui mediator? Inteleg, din ceea ce am citit pana acum, ca macar una din parti ar trebui sa-si doreasca medierea, insa cum faci sa explici unui om stapanit de instinctul furiei ca trebuie sa trateze problema diferit? Exista mediatori specializati pe astfel de cazuri, sa le spunem violente? Ma intereseaza pentru ca am fost martorul unor astfel de episoade desfasurate in mediul rural si stiu ca sunt situatii care par, cel putin pentru noi, oamenii de rand, niste razboaie fara iesire.

Cele mai dure lupte se duc pentru terenuri, si asta pentru ca in foarte multe sate exista terenuri cu mai multi proprietari. Exista vreo cale prin care medierea ar putea sa intervina si sa aplaneze conflictele acestea care se soldeaza chiar cu capete sparte si violente de amploare? Si toate zonele tarii se confrunta cu astfel de necazuri, vedem la stiri zilnic violente sau chiar crime ca punct culminant in scandaluri legate de pamant. Daca violenta lor este atat de intensa, cum trateaza mediatorul, ce metode aplica pentru a aplana?
Tot in zona rurala, foarte multi barbati se impun in fata femeilor cu ajutorul violentei.
E vorba de medii in care cultura este una precara, uneori e vorba chiar de femei care au mentalitatea ca asa e normal sa fie. Nu s-ar putea implica medierea in proiecte care sa sustina comunicarea eficienta intre soti, in vederea evitarii violentei? E o realitate, credeti-ma, cu toate campaniile anti-violenta domestica, inca mai sunt sate unde mai domneste mentalitatea ca violenta asupra femeilor face parte din rutina. In mod cert, aceste femei nu au posibilitatea sa apeleze la mediator, nu stiu ca exista sansa sa le fie si bine. Ma gandeam ca la nivel de primarii, daca ar exista posibilitatea ca medierea sa se implice cu niste proiecte in care sa se realizeze o informare directa a femeilor, poate ca situatia ar deveni diferita.
Am cativa prieteni care s-au stabilit in Italia si am aflat ca acolo medierea este foarte incetatenita ca metoda de rezolvare a problemelor si oamenii ajung in instanta numai atunci cand este cu adevarat necesar. Oare nu ar fi cazul ca si noi, romanii, sa incepem sa aplicam teoriile in practica? Este posibil ca medierea sa se implice in campaniile de informare in masa? Poate medierea sa intervina in schimbarea perspectivei asupra rolului femeii din mediul rural?
Sunt barbat si locuiesc in mediul rural, insa sunt un adversar vehement al violentei, fie ea asupra femeilor sau a copiilor sau a oricui si cred in mediere si in posibilitatea ca aceasta sa genereze solutii pentru imbunatatirea calitatii vietii femeilor din satele noastre uitate de lume. (Nicolae Surugiu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.