Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Capitalism cu dedicatii dupa modelul comunist, din banii publici

Capitalism cu dedicatii dupa modelul comunist, din banii publici

Email Imprimare

La aproape 24 de ani de la Revolutie putem spune cinstit ca nu avem un capitalism adevarat. In Romania exista destui smecherasi care au lucrat la stat si care peste noapte s-au vazut stapani peste bunul statului, profitand de renumele intreprinderii/societatii, de piata si de calificarea respectivilor angajati. In capitalismul de afara, care traieste bine-mersi de sute de ani, firmele cunoscute sunt doar cele conduse in familie, care au traditie, care au contribuit la efortul de razboi, care platesc sume mari la stat, adica sunt firme adevarate. Din acest punct de vedere putem spune ca noi avem un fel de capitalism de litera A in abecedarul afacerilor, care traieste inca din pomenile de la stat!

Sa fim corecti, in Romania aproape nu se construieste mai nimic cu fonduri private, tot ce se face se repara o strada comunista, se repara o gradinita sau o scoala comunista, se izoleaza termic un bloc comunist si toate acestea tot cu bani publici! Nu am auzit prea multe cazuri ca un privat/dezvoltator imobiliar sa-si cheltuiasca banii ridicand blocuri de locuinte, cata vreme e mai usor sa cersesti la un primar cateva milioane de euro pentru a le construi pe banii prostimii, nu am auzit ca prea multe firme sa ridice o scoala, un spital, fiind mai simplu sa traiesti din servicii si pomana de partid. Si astfel putem vorbi la nesfarsit de capitalismul comunist, in care statul, banditii din partidul tau, trebuie sa te ajute cu pomeni, dedicatii, licitatii trucate, tu, ca firma, necontand pentru firmele private, care nu simt nevoia sa te angajeze la nici macar o lucrare!
Capitalismul acesta idiot produce situatii de genul celor care urmeaza, iar referirea este la Targu-Mures, pentru ca aici locuiesc si aici am facut presa 12 ani. O echipa inventata in campania electorala a derbedeului PDL Mures, pe ins din PDL Mures, cere cu nesimtire, prin semnatura de primar ales etnic, pomana de 1,8 milioane de euro! Cum ar veni, bani publici pentru vehiculul electoral, iar consilierii au aprobat cu nesimtire aproape tot ce au cerut borfasii de partid pentru subordonatul de la PDL. Cum va suna o alta dedicatie pe club privat: 700.000 de euro pentru clubul fostului puscarias Terbea, ceea ce l-a facut sa se indigneze si pe maestrul Tolontan?! Dar cum va suna concert Iglesias cu intrare libera, dar pe bani publici si pe asa-zise sponsorizari. Daca cautati sponsorii, intre cei 11-12 gasiti cel putin 7 firme cu abonament si dedicatii la primarie! Daca capitalismul nostru ar fi unul sanatos, cum se explica faptul ca firme care traiesc din zeci de milioane de euro prin primarie, cu afaceri dedicate, simt nevoia sa sponsorizeze, in gasca, evenimentul respectivei primarii? Spalare de bani, mita, ciubuc, onorariu, drept, cascaval?! Poate ca DNA, ANI, Curtea de Conturi si finantele publice isi vor baga nasul in afacerile cu asa-zisele dedicatii si vor cauta banii care miros si banii care se intorc. Aici nu vorbim de o responsabilitate corporatista, de un gest nobil, cata vreme sponsorii sunt doar intretinutii de partid care cotizeaza la institutia condusa de seful de partid. Inca o dovada ca in Romania nu exista un capitalism adevarat, poate unul de cumetrie, de partid, de obligatii pentru pungasul care iti da afaceri fara numar. Pe cand in Romania un capitalism normal, cu firme adevarate, fara abonati la gainarii prin statul roman, cu zeci de milioane de euro facute praf pe criterii etnice?!
P.S. In Targu-Mures, un club de fotbal privat si intretinut pe bani publici prin seful de partid al insului primeste cadou o instalatie de nocturna de 200.000 de euro. In momentul vestii, intretinutul de partid iese in fata si se lauda cu 600.000 de euro primiti donatie de la firmele care lucreaza la primarie, pentru o alta institutie de nocturna! Astfel, targu-muresenii au platit din bugetul lor cei 200.000 de euro cadou pentru instalatia care este scoasa la licitatie acum de finantele publice, pentru ca intretinutul nu si-a platit impozitele la stat, dar si comisionul in… sponsorizare, care era, probabil, prevazut in momentul in care licitatiile au fost acordate abonatilor! Cum sa mai vorbesti de un capitalism sanatos cand toti soarecii de partid rod din cascavalul banilor publici si intorc o parte din bani la insii de partid?! (Florentin Deac, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.