Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Cum ne vindem tara de sarbatori

Cum ne vindem tara de sarbatori

Email Imprimare

Cosuri de cumparaturi pline alearga printre rafturi in goana lor spre casele de marcat. Lovesc pe toata lumea in drumul lor. Gata-gata sa se rastoarne, greoaie si neputincioase, isi croiesc drum prin aglomeratia de sarbatori. Ele sunt conduse de un sofer dibaci, care, avand in spate multa experienta, este un adevarat profesionist, scanand cu privirea fiecare raft si aruncand produse in cos printr-o singura miscare a incheieturii mainii. Oare daca ar putea vorbi aceste cosuri, ce ne-ar spune ele de sarbatori? Cu siguranta, ne-ar spune sa pastram sarbatorile de Craciun in suflet, sa ne bucuram de Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, sa apreciem si sa promovam traditiile populare romanesti, colindele. Dar sa nu facem din aceste traditii un prilej de a face bani. Sau macar sa nu ne lasam pacaliti de cei care vor sa faca un ban prin astfel de modalitati.

Ne-ar mai spune sa fim cumpatati de sarbatori. In primul rand cu noi insine, sa ne respectam corpul si sa nu mancam prea mult; sa gustam din fiecare delicatese, dar sa nu exageram. Sa fim cumpatati si cu bautura si sa nu dam ocazia serviciilor medicale de urgenta sa ne faca o vizita. Ei nu sunt pe lista noastra de invitati si nici nu vom face exceptii in aceasta privinta. Cosurile de cumparaturi ne-ar mai spune sa facem cadouri de valoare celor dragi, si nu ma refer la pret, volum sau cantitate, ma refer strict la valoarea culturala, spre exemplu o carte sau un bilet la teatru. Cu acest mic cadou, dar foarte valoros, sigur veti face fericiti pe cei dragi. Vor fi impresionati de gestul dumneavoastra si le veti face o surpriza foarte placuta.
In Romania, sarbatorile au devenit o strategie de marketing a marilor lanturi de magazine din UE. Vanzarile se dubleaza in perioada sarbatorilor, iar incasarile nu se varsa in bugetul statului nostru, ci in al strainilor. Romanii au tendinta sa cumpere produse ale marcilor straine, fiind mai ieftine, in detrimentul celor romanesti. Totusi exista si persoane care isi fac cumparaturi din piete, pentru ca acolo gasesc produse romanesti proaspete.
Nu este de trecut cu vederea nici supararea romanilor manifestata atunci cand unele produse, servicii sau mici afaceri romanesti sunt inlocuite atat de usor de cele straine. Un prieten foarte bun de-al meu locuieste langa un magazin dintr-un mare lant de retail strain. Facandu-si des cumparaturile de acolo, el a constatat ca unii clienti sunt nemultumiti din cauza faptului ca magazinul non-stop ce se afla odata acolo s-a desfiintat, facand loc gigantului din UE. Magazinul romanesc avea un automat de lapte de la care multi batrani din cartier isi umpleau sticlele in fiecare dimineata, lapte produs de fermierii locali din zona Brasovului. Acum, clientii magazinului sunt nevoiti sa bea lapte la punga, uneori vechi, ce se strica de cele mai multe ori la fiert.
In zona in care locuiesc eu, pe o raza de 1 km, sunt circa 12 magazine, in conditiile in care puterea de cumparare e foarte scazuta. Tinerii se plang ca nu au locuri de munca pentru a face bani de cheltuit la cumparaturi, adultii nu au timp de cumparaturi, iar batranii nu au destui bani la pensie, atat cat sa duca o viata decenta. Iar pe fondul acesta de criza, care a afectat toate categoriile de varsta, se deschid tot mai multe hipermarketuri si magazine de cartier ale marilor lanturi de magazine din UE.
Ce concluzie putem trage din toate aceste lucruri? Este Romania pe drumul cel bun? Daca nu, doar noi avem puterea de a schimba ceva, asa ca haideti sa facem ceva in aceasta privinta: sa cumparam si sa promovam produsele si magazinele romanesti.
Cosurile de cumparaturi mai fac un ultim popas in drumul lor spre casa de marcat. Imbatranite si obosite, isi trag rasuflarea si cu ultimele puteri ne mai dau un sfat: sa pretuim fiecare moment petrecut de sarbatori cu cei dragi si sa fim mai buni, mai prietenosi si mai credinciosi. (Razvan-Constantin Ciubotaru, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.