Sambata, 27 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Pro si contra uniformelor scolare

Pro si contra uniformelor scolare

Email Imprimare

Ianuarie 1990, bucurie mare, au reinceput scolile, fara uniforme! Bucuria mea insa a fost de scurta durata. Eleva fiind, in clasa a-XI-a, am trecut de la caraghioasa combinatie a sarafanelor cu pantaloni grosi, la imbracamintea dupa bunul plac. O perioada a fost in regula, dar mai apoi au aparut problemele. Si nu problemele de tipul ce lectii am pentru a doua zi, ci cum ma imbrac maine. Unele colege de clasa, mai instarite de altfel, etalau in fiecare zi alte tinute. Lesne de inteles ca era usor sa te simti inferioara. Si unde pui ca, dupa tinuta, nu se mai deosebea cine e eleva si cine profesoara.

Cu timpul insa, au reaparut uniformele. Mai moderne, mai colorate, cu un model ales de scoala. De cele mai multe ori s-a ajuns la obligativitatea purtarii doar a vestei, eventual a sacoului. Pana aici, nimic in neregula. Dar cum vi se par fetele de liceu care, respectand tinuta doar partial, isi pun o fusta de o palma? La ce se gandesc oare profesorii sau baietii cand o astfel de fata scrie la tabla? Sau, cam cum arata o fata care, neavand o uniforma impusa, se imbraca cu o bluza scurta, cu buricul la vedere? Sau, mai rau, si cu niste sunculite atarnand peste cureaua blugilor?
Chiar daca nu sunt placute de unii elevi, intrucat nu le arata personalitatea, sunt acceptate de catre parinti, care in ciuda unor comentarii privind costurile, dat fiind ca sunt solicitate la inceput de an, cand sunt si multe alte cheltuieli, ajung sa le iubeasca, realizand in timp cam de cate alte cheltuieli ii scutesc.
Cu ceva timp in urma, a avut loc un miting in fata unui colegiu din Bacau. Liceenii au protestat fata de obligativitatea purtarii uniformelor scolare, dupa ce nu au mai fost primiti la ore. Motivul: nu erau imbracati corespunzator. Ei au blocat strada din fata colegiului si au scandat lozinci impotriva institutiei. Elevii invocau pretul prea mare al uniformei, iar inspectoratul scolar spunea ca aceasta este doar o scuza.
Controversa uniformelor pare sa nu se mai opreasca, fiind repusa pe tapet la fiecare inceput de an scolar. Oricum, uniforma creeaza o atmosfera potrivita pentru studii, promovand egalitatea intre colegi si intareste disciplina scolara. Uniforma trebuie sa fie un simbol si o mandrie pentru institutia scolara si elevii sai. (Oana-Nicoleta Rosu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.