Marti, 2 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Spiritul civic la romani…

Spiritul civic la romani…

Email Imprimare

Cu parere de rau, romanul are, in general, o calitate aproape subdezvoltata. Se cheama spirit civic. Il stiti pe la altii ca esential, la noi e aproape un… neologism. Patru decenii de comunism, care ne-a aruncat impreuna, cu pretentia ca suntem egali, ca oile, avand de injurat un singur om si un singur partid, ne-au atrofiat curajul de a spune nu, de a chema organele de control, de a sesiza fapte de coruptie. Nu e frumos sa… parasti, sunt invatati si astazi copiii, fara sa li se spuna ca paratul asta e bun atunci cand se face pentru a impiedica o hotie, pentru a semnala folosirea banului public si politizarea institutiilor s.a.m.d. Si cum se spune ca asa cum ii cresti, asa ii si ai, copiii invatati azi sa nu comenteze si sa nu puna la indoiala nimic vor fi cei de maine cu spirit civic natural atrofiat.

Degeaba invata ei Civica la scoala, daca percep asta ca o alta materie la care trebuie sa toceasca si nu vor pune in practica si informatiile alea pe care le mai primesc. Si, atunci, ramane doar datoria familiei de a-l ajuta pe copil sa perceapa ca e un cetatean si el, cu drepturi, care e si el pagubit atunci cand se fura banul public, cand se folosesc bunurile institutiilor, cand pungasi pusi politic fac afaceri pe firmele lor, inclusiv la scoli. Luam exemple de civism care exista, dar care se doreste atrofiat chiar de catre stat? Faceti o sesizare pentru discriminarea romilor, la CNCD.
Primiti raspuns ca biroul de presa al primariei a comis mizeria, adica functionarii publici, dar cum nu sunteti rom, nu puteti face sesizare, pe motiv ca nu aveti un temei legal in chestiune! Ce civism, doar romii pot semnala discriminarea la adresa romilor si probabil doar evreii pot semnala discriminarea evreilor, pe acelasi rationament! Daca maraiti ca pacaliciul si profitorul de la Consiliul judetean e plimbat zilnic de la serviciu si pana la serviciu cu masina institutiei care ii cara insului si apa minerala, si lapte la domiciliu, basca familie, vi se raspunde de la binevoitori din CJ: taci, ca e de-al nostru, vrei sa vina un… maghiar, la sefie?! Sa zicem ca il prindeti pe un candidat la primarie cu autocolante din banii publici si cu functionari publici/politisti - care lipesc in campanie.
Raspunsul de la DNA e pe masura, nu e fapta de coruptie asa ceva, iar Parchetul e si mai aerian: seful politiei de partid de la serviciul nu atat de secret nu e vinovat, de parca problema era la executant, nu la pungasul din primarie care a avut anuntul pe site de licitatii publice si a beneficiat de campania dovedita mincinoasa! Daca semnalati la primarie ca un ins nu are autorizatii de la primarie pentru constructie si a mostenit o nevasta si un tarc in jurul blocului, raspunsul primariei e chiar schizofrenic: dar tarcul - ilegal - are flori frumoase! Sa zicem ca gasiti un concurs nu atat de smart cum ii e numele si intrebati Ministerul Educatiei daca asa ceva e autorizat. Cam cum raspunde ministerul? E in afara cadrului legal stabilit de minister si responsabilitatea revine organizatorilor!
Ceea ce inseamna ca orice gainar cu SRL poate sa vina, cu complicitatea profesorilor, si sa vanda bilete de loterie, reviste sau sa inventeze concursuri reale sau nu, in scolile din Romania! La fel primiti raspuns de nu ma bag si daca sesizati ca sunteti furat la locul de munca. Raspunsul ITM e halucinant: e… conflict de munca, adresati-va tribunalului, iar pacalicii trimisi in control de ITM informeaza prin mail acuzatul de existenta unui contract de munca care se aplica automat la nivel de tara, dar pe care pacalicii de inspectori nu vor sa il aplice, spre deosebire de inspectorii de la Bucuresti, in cazul ziarului Adevarul! Concluzie?
Spiritul civic exista atat cat a mai ramas si, daca indrazniti sa maraiti, se poate sa primiti raspunsuri ca acelea de mai sus. Pentru sistem trebuie sa fiti toti in front - ciocul mic si sa nu va puna naiba sa comentati sau sa indrazniti sa aratati hotii. Vi se va raspunde si pe alt ton: lasa ca si tu ai fura daca ai fi in locul tau, stiu ca e hot, dar e hot roman, sigur ai ceva cu ei daca indraznesti sa te iei de ei, taci ca aia te si asculta si iti inregistreaza convorbirile, iar bomboana pe tort vi se poate oferi si dumneavoastra: nu esti patriot, pentru ca arati doar hotiile romanilor! (Florentin Deac, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.