Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Putem schimba in bine viitorul copiilor nostri!

Putem schimba in bine viitorul copiilor nostri!

Email Imprimare

Dupa multa vreme de cand citesc minunatele articole publicate pe site-ul dumneavoastra, Dacic Cool, am indraznit sa fauresc propriile mele ganduri despre o viata cat mai buna pe care mi-o doresc atat pentru mine, cat si pentru tara mea! Am considerat ca subiectul abordat este unul de mare actualitate, mai ales ca in urma unui studiu amanuntit, tara noastra nu sta prea bine in ceea ce priveste educatia copiilor. Problemele adolescentilor din ziua de astazi sunt majore si de aceea m-am gandit ca ar fi bine sa trag un semnal de alarma pentru toti parintii, ca sa constientizeze ca un copil este modelat inca din pruncie. Sper ca cele scrise de mine sa prezinte interes si pentru alte persoane si sa fie inceput bun pentru toti parintii.

Deoarece in zilele noastre majoritatea parintilor sunt preocupati indeosebi cu asigurarea unui cadru financiar linistit copiilor lor, comunicarea si apropierea dintre acestia are de suferit, iar urmarile acestui fapt pot deveni la un moment dat dezastruoase. Afectiunea si dragostea parinteasca au devenit un "lux", parintii fiind mai preocupati de grijile cotidiene, de asigurarea unui trai decent familiei, de pastrarea locului de munca sau de ascensiunea continua in cariera.
Deseori, cuprinsi de toti acesti factori, uita ca acasa un sufletel, doua, trei - deja este prea mult (majoritatea tinerilor nu doresc mai mult de doi copii) - ii asteapta cu un cuvant bun, o mangaiere, o alinare, un sfat sau o vorba buna. Afectiunea unui parinte este vitala pentru copil, indiferent de varsta: pentru cei mici reprezinta rampa de lansare in lumea aceasta, insusirea adevaratelor valori ale vietii, dar nici adolescentilor nu le-ar strica sa aiba atentia cuvenita, pentru a primi sfaturile si indrumarile necesare atat de mult in a face alegerile cele mai potrivite pentru varsta lor. Se trage acest semnal de alarma, pentru ca toti parintii sa constientizeze ca sunt datori moral, atat fata de Dumnezeu, cat si fata de propriii copii, sa le asigure o educatie sanatoasa, principii si valori adevarate, fara de care, mai tarziu, nu vor putea face fata valurilor acestei vieti si, la randul lor, vor omite sa le perpetueze propriilor copii, degradandu-se astfel intreaga societate, nonvalorile vor lua locul adevarului si credintei.
Un studiu recent publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la sanatatea copiilor din mediul scolar Health Behaviour of School Aged Children, in cadrul caruia a fost investigata starea sanatatii copiilor din Romania, dezvaluie o realitate cutremuratoare si ingrijoratoare cu privire la comportamentele de risc asumate de catre scolari:
- 26% dintre baieti si 11% dintre fetele din Romania au fumat prima tigara inainte de varsta de 13 ani; 6% dintre baietii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani fumeaza saptamanal;
- 19% dintre baieti si 11% dintre fete au consumat pentru prima data alcool inainte de a implini 11 ani; la 15 ani, 36% dintre baieti consuma alcool saptamanal;
- 12% dintre adolescentii romani fumeaza canabis;
- 17% dintre fete si 48% dintre baieti au avut primul contact sexual inainte de 15 ani; dintre acestia, doar 9% au folosit mijloace de protectie.
Acelasi studiu mentioneaza si faptul ca majoritatea copiilor nu obisnuiesc sa aiba o alimentatie sanatoasa si omit sa manance dimineata micul-dejun.
Toate aceste preocupari nesanatoase tind sa-si puna amprenta asupra comportamentului copiilor din mediul scolar, conducand la stari de anxietate, depresii, dificultati emotionale si comportamentale.
Tragand linie si analizand rezultatele acestei cercetari, observam cu usurinta ca situatia este scapata de sub control si ca trebuie sa se intervina pentru anihilarea acestor obiceiuri nocive. Putem sa ne facem un scenariu si sa ne imaginam viitorul acestor copii care de la o varsta atat de frageda au inclinatiile un om matur iresponsabil, si ne intrebam: care este viitorul lor?, cum vor putea ei sa devina adevarati parinti?, ce se va alege cu neamul nostru romanesc, cu datinile si obiceiurile strabune si mai ales cu credinta in care ne-am nascut si care am primit-o de la bunii nostri? Numai cand ne gandim la aceste intrebari ne intristam, simtim o durere in suflet, si toate acestea pe buna dreptate. Este o realitate ingrijoratoare, dar cu toate acestea nu trebuie sa deznadajduim si sa ne pierdem credinta. Intotdeauna exista o cale de intoarcere, insusi Hristos asteapta intoarcerea fiului risipitor, si de am avea credinta cat un graunte de mustar, am putea muta si muntii. Trebuie sa ne desteptam din aceasta amortire, sa spunem stop, sa ne indreptam atentia spre copiii nostri si sa punem inceput bun in educarea lor, sa lasam deoparte grijile lumesti, care parca anume ne distrag atentia de la ceea ce este cel mai important in viata noastra - copiii.
De aceea, dragi parinti si viitori parinti, fiti alaturi de copiii vostri, care au atata nevoie de dragostea si sfaturile voastre, de atentia voastra si rugati-va bunului Dumnezeu ca sa va dea intelepciunea si rabdarea necesara pentru a plamadi suflete curate si pure bineplacute Creatorului nostru. (Maricica Furnica, Foto: freeimages.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.