Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Fumatul, pasiune individuala, transformata in pasiune colectiva

Fumatul, pasiune individuala, transformata in pasiune colectiva

Email Imprimare

Unii parlamentari s-au trezit, dupa 24 de ani de libertate, sa faca un proiect de lege prin care sa interzica fumatul in spatiile autoritatilor si institutiilor centrale si locale. Dupa ce altii au avut idee cu fumatul doar in anumite zone ale respectivelor institutii si chiar cu impartirea localurilor publice in partea cu fumat si cea fara fumat, tradusa in partea cu perdea si cea fara perdea si apoi rezolvata prin eliminarea locurilor pentru nefumatori, pe motiv ca fumatorul e un client mai misto, care nu mai intra in local daca nu are placerea perversa de a se afuma singur si de a-i afuma pe altii.
Cum era de asteptat, noul proiect de lege a starnit reactii. Unii au aplaudat, altii au facut pe economistii foarte amatori si au calculat cati bani  fac cadou statului fumatorii astia.  Un ins chiar clama ca din banii dati de fumatori se platesc salariile si masinile parlamentarilor, de parca banii respectivi nu se duc si la plata altor bugetari cu si fara calificare si pe alesi fara calificare si de parca doar parlamentarii se infrupta din dependenta unora!
Dincolo de pasiunile pro si contra, nu se spune esentialul: la romani, fumatul e o pasiune, dependenta individuala, transformata, din pacate, in pasiune, dependenta colectiva. Rar veti gasi un singur fumator la scrumiera, pentru cei cu pasiunea, dependenta fumatului fiind esential sa stea la povesti, inspirand nu doar propriul fum, ci si al celorlalti! Normal, intr-o institutie  a administratiei publice nici nu da bine sa vezi functionarii aroganti la ghiseu si alesii nesimtiti ca stau stransi ca vrabiile in jurul unei scrumiere din curte sau pe vreun hol, pufaind disperati ca nu si-au luat doza pe care nu o recunosc ca fiind doza si nici angajati ai statului care isi iau 6-7 pauze de tigara pe zi, motiv pentru a mai pacali sistemul care crede ca ei muncesc.
Pentru cei cu dependenta accentuata exista plasturii cu nicotina, care scutesc de fuga la scrumiera ca fuga unui ins cu probleme de prostata la toaleta si 8 ore fara tigara nu au omorat pe nimeni, fapt dovedit prin lipsa stirilor senzationaliste pe tema asta. Cine vrea sa fumeze este liber sa o faca, poate oricine sa isi bata joc de sanatatea lui, dar statul nu e obligat sa investeasca in sali speciale, in ventilatoare, in scrumiere in zeci de mii de institutii, sa plateasca femei de serviciu care sa arunce urmele fumatorilor si sa urmareasca cate ore pe zi petrece fumatorul luandu-si doza in timpul serviciului. Din acest punct de vedere, proiectul de lege nu e deloc rau.
Fiti siguri ca vor avea de castigat sanatatea fumatorului, sanatatea colegilor nefumatori, iar sumele care se economisesc vor acoperi sumele care erau atrase la buget prin dependenta fumatorilor la locul de munca. Iar daca credeti ca doar Romania e interesata de o astfel de lege, priviti ce fac moldovenii cu proiectul lor de lege: fumatul va fi interzis in spatiile publice inchise si semiinchise cum ar fi statiile, restaurantele, barurile, dar si la locul de munca. Cei care vor incalca legea risca amenzi de pana la 8.000 de lei. Totodata, de pe piata vor disparea tigarile cu aroma si narghileaua, iar publicitatea la produsele din tutun la radio, televiziune sau cinematografe va fi interzisa. (Florentin Deac, Foto: freeimages.com)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.