Vinul si sanatatea

Imprimare

Medicii din toate timpurile recunosc calitatile terapeutice ale alimentului vin. Substantele antioxidante pe care le contine scad colesterolul rau din sange si protejeaza vasele de ateroscleroza, provoaca dilatatie, regleaza tensiunea arteriala si imbunatatesc circulatia. O cantitate mai mare de antioxidanti contine vinul rosu sau negru. Resveratrolul, care se gaseste in pielita si samburii strugurilor rosii si implicit a vinului rosu, poate prelungi viata, are puteri anti-imbatranire si capacitatea de a lupta cu cancerul, bolile de inima si obezitatea. Un pahar de vin are efect relaxant, imbunatateste sistemul imunitar si apara organismul de infectiile virale.

Insa vinul rosu poate provoca dureri de cap. Aceasta durere este provocata de catre tanin, substanta care da culoarea rosie si gust puternic vinului rosu. Sensibilitatea la tanin variaza de la o persoana la alta. Consumul de vin nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, precum si persoanelor cu afectiuni hepatice, cu probleme cardiace grave sau care sufera de epilepsie.
O cana cu vin fiert este un deliciu iarna. Indulcit si parfumat cu scortisoara, cuisoare sau nucsoara, este o incantare pentru papilele gustative. Dar, atentie! Si vinul fiert ne ameteste! Aromele din vinul fiert mascheaza concentratia de alcool! Alcoolul in cantitati mari reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele. Asa cum medicamentele devin periculoase, atunci cand sunt consumate in exces, la fel se intampla si cu vinul. Rosii, albe sau rose, dulci sau seci, vechi sau noi, mii de sticle cu licoarea lui Bacchus asteapta pe rafturile magazinelor sau in beciurile noastre. Insa abuzul dauneaza! Sa-l consumam cu moderatie! (Aglaea Ciubotaru, Foto: www.freeimages.com)