Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Spectacolul feeric al aurorei boreale

Spectacolul feeric al aurorei boreale

Email Imprimare

Fara indoiala, cel mai spectaculos fenomen al naturii, fuioarele stranii de nori de lumina in nuante pale de verde si roz care dau nastere aurorei boreale creeaza un spectacol impresionant. Fenomenul unic creat de aurora boreala, denumit si „Luminile Norduluiâ€, este rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele incarcate electromagnetic provenite din Soare, in timpul unei eruptii solare puternice. Spectacolul coloristic observat in timpul aurorei boreale are, cel mai adesea, o tonalitate tipica de galben-verzui, fiind produsa de moleculele de oxigen situate la inaltimea de circa 96 de kilometri. Aurorele de culoare complet rosie sunt rare si sunt produse de particulele de oxigen situate la inaltimi de peste 320 de kilometri.

Cele mai bune locuri unde poate fi observata sunt partea de nord-vest a Canadei, Alaska, Norvegia, Islanda si nordul Siberiei. Aurorele australe nu sunt atat de vizibile precum cele nordice, datorita faptului ca apar in mod concentrat doar in Antarctica. Cercetatorii au mai descoperit ca activitatea aurorelor este una ciclica, aparand in medie la circa 11 ani. Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre acest fenomen-spectacol al naturii:
1. Aurora boreala nu este un fenomen exclusiv terestru, el are loc si pe alte planete din sistemul nostru solar. Daca se intampla sa ajungi intr-o zi pe Saturn, Marte, Jupiter sau Venus, sa nu uiti sa faci niste fotografii cu aurora boreala.
2. Mai putin cunoscut este faptul ca nu numai in emisfera nordica se intampla acest fenomen. Aurora boreala este denumirea dansului de culori din cercul polar nordic, insa exista o aurora si in emisfera sudica. Aceasta se numeste aurora australa si uimeste prin o paleta usor diferita de nuante.
3. Aurora boreala se poate reconstitui in conditii de laborator! Oamenii de stiinta au reusit sa o redea prin ciocnirea particulelor specifice, recreand aproape aceleasi conditii atmosferice din emisferele nordica si sudica.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.