Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Germania – istorie si civilizatie

Germania – istorie si civilizatie

Email Imprimare

Adesea, mass-media vorbesc despre Germania, dar cine se poate lauda ca o cunoaste cu adevarat?! Reputata pentru simtul afacerilor, aceasta mare tara nu este, totusi, mai putin atractiva din punct de vedere turistic. In realitate, ea detine un patrimoniu cultural imens, de prea multe ori umbrit de istoria sa recenta. In 1990, reunificarea Germaniei a starnit atat speranta, cat si teama. In timp ce se anunta sfarsitul divizarii unei tari, se profila, in egala masura, spectrul unei identitati nationale, marcata de un trecut dureros. Cu toate acestea, astazi, Germania se indreapta, mai mult decat oricand, spre un viitor european in plina constructie. Dar Germania nu este doar o putere economica de prim rang.

Cu farmecul elegant al marilor sale orase, cu festivalurile consacrate recoltelor si culesului viilor, de origine pagana, cu o arta si o cultura infloritoare si cu mutiplele atractii ale padurilor sale vaste, ea prezinta variate bogatii, de multe ori necunoscute chiar si de cei mai apropiati vecini. Iata principalele motive pentru care, in urma cu ceva vreme, mi-am propus sa efectuez un circuit in Germania, cuprinzand orasele Dresda, Nurnberg, Rothenburg ob der Tauber, Munchen, Frankfurt, Koln, Hamburg si, evident, Berlin. Au existat si doua croaziere pe Elba si Rin. In rest, vizite la muzee, castele, in cladiri istorice, catedrale celebre, in orase medievale mai mari sau mai mici.

Principalele orase must see
Berlin

Oras fascinant si tulburator, Berlin ramane simbolul puterii si al dominatiei prusace. De o importanta strategica esentiala, de la fondarea sa, in secolul al XIII-lea, pe ambele parti ale raului Spree, Berlin nu s-a aflat in centrul atentiei decat in secolul al XX-lea. Inima Germaniei bate aici, in marile cladiri publice, in splendidele muzee si teatre, in restaurantele emanand un farmec discret si in cluburile de noapte unde relaxarea, decontractarea, totusi studiata, se afla la ea acasa. Se poate spune ca la Berlin se inregistreaza temperatura natiunii germane.

Munchen
Munchen se dovedeste la fel de cosmopolit ca orice alt mare oras european. Intr-o combinatie uimitoare de rafinament si nepasare, orasul amesteca eleganta impetuoasa a bulevardelor sale, largi, cu sunetul trompetelor si cu halbele de bere. Sa nu uitam ca Germania este una dintre cele mai mari consumatoare de bere din lume, iar nenumaratele sortimente de bere, prezentate in cadrul festivalului Oktoberfest (la sfarsitul lunii septembrie), atrag anual 6 milioane de vizitatori, in capitala bavareza. Pe de alta parte, desi nu foarte intins, Munchen reuneste mai multe teatre decat orice alt oras german, precum si numeroase muzee frumoase, un numar considerabil de gradini elegante si una sau doua mii de taverne, unde se serveste bere. A nu se rata Deutsches Museum, cel mai mare muzeu de stiinta si tehnologie din lume, care ofera multiple animatii interactive si demonstratii interesante, din toate tipurile de activitati umane, de la minerit la observarea stelelor.
Englischer Garten este unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Europa. Spre exemplu, nici nu iti vine sa crezi, dar, la terminarea programului de lucru, angajatii bancilor, pe care i-am vazut inainte in spatele ghiseelor, se expun la soare, pe peluzele parcului, in tinute mai mult decat lejere. Din Munchen, se pot organiza diferite excursii. Nu am ratat parcurgerea Drumului Rinului romantic, o faimoasa portiune a fluviului Rin aflata intre Koblenz si Bingen. Rinul isi croieste drum printre dealuri abrupte, acoperite de vita-de-vie, impanzite de castele si ruine, de-a lungul celor mai pitoresti sate din Bavaria occidentala.

Frankfurt am Main
Centru geografic si mai ales financiar al Germaniei de Vest, Frankfurt am Main (a nu se confunda cu Frankfurt am Oder) contribuie, in mod semnificativ, la prosperitatea tarii. Peste 10% din taxele colectate de municipalitate sunt alocate culturii, iar orasul gazduieste cel mai mare numar de muzee din tara. Muzeul Stadel gazduieste o colectie remarcabila de picturi, incluzand lucrari ale Renasterii, pana in secolul al XX-lea. Muzeul de Arta Moderna este, de asemenea, bogat inzestrat. Scena muzicii este foarte plina de viata, orasul fiind renumit pentru calitatea concertelor sale de jazz. Frankfurt este cunoscut, in egala masura, pentru productia sa locala - Ebbelwei, un fel de cidru, mult mai tare decat s-ar crede! Circa 1.500 de trenuri opresc zilnic in Frankfurt, ceea ce inseamna ca de aici se poate ajunge in orice punct al tarii si viceversa. (Paul Gheorghiu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.