Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Spectaculoasele poduri peste Dunare din Budapesta

Spectaculoasele poduri peste Dunare din Budapesta

Email Imprimare

Budapesta are noua poduri care leaga ambele maluri ale Dunarii, Buda de Pesta. Podurile sunt impresionante atat ziua, cat si noaptea, fiind iluminate feeric. Podurile din Budapesta au inceput sa fie construite abia cu un secol si jumatate in urma. Prin implicarea unor mari proiectanti si arhitecti ai vremii s-au realizat adevarate minuni ale ingineriei. In anul 1976, traseul podurilor dunarene din Budapesta a fost inclus in patrimoniul UNESCO.
Primul pod construit peste Dunare, intre anii 1841 si 1849, a fost Podul cu Lanturi. Arhitectura sa cuprinde doua arcuri de triumf prin care trec lanturile. Podul mai este numit si Podul cu Lei. Patru lei uriasi, sculptati in piatra, pazesc intrarile, cate doi la fiecare capat.
Podul Margareta este cel de-al doilea pod dat in folosinta. Podul leaga ambele maluri ale Dunarii de insula omonima si a fost proiectat de compania lui Gustave Eiffel din Paris.
Primul pod proiectat si construit in totalitate de maghiari este Podul Libertatii. Numit initial Franz Joseph, podul a fost realizat intre anii 1894 si 1896, are o impunatoare culoare verde si structura metalica.
Podul Elisabeta a fost inaugurat in anul 1903, fiind la acea vreme cel mai mare pod suspendat din lume. Podul Elisabeta, impreuna cu alte poduri din Ungaria, a fost aruncat in aer la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre genistii nemti, aflati in retragere. Acesta este singurul pod din Budapesta, care nu a putut fi reconstruit in forma sa originala.
Urmatorul pod construit a fost Podul Petofi, numit initial Podul Miklos Horthy. Avariat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, podul a fost reconstruit ulterior si redenumit Podul Petofi, dupa numele poetului Sandor Petofi.
Podul Arpad a fost inceput inainte de al Doilea Razboi Mondial, lucrarile au fost suspendate intre anii 1943 si 1948 si finalizate in anul 1950.
Podul Rakoczi a fost construit in anul 1995, alaturi de Podul Feroviar Sudic, si este cel mai sudic dintre podurile budapestane. Podul este situat in vecinatatea Teatrului National Maghiar si a Palatului Artelor.
Pe sub podurile Budapestei trec necontenit ambarcatiuni de toate felurile, plimbarea cu vaporasul pe Dunare dezvaluind minunate privelisti citadine. Malurile batranului fluviu pot fi admirate atat ziua, cat si noaptea, cand luminile orasului se aprind si pun in valoare fiecare constructie, fiecare pod colorat de catre miile de reflectoare. Dunarea ofera o panorama stralucitoare si captivanta, in care aluneci usor, rupandu-te de realitate intr-o traire magica, pe ritmuri de valsuri celebre. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.