Miercuri, 14 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Stresul la volan

Stresul la volan

Email Imprimare

Ora pranzului. Intersectia este aglomerata. In fata semaforului, participantii la trafic par sa astepte rabdatori schimbarea culorii. Par, insa realitatea e alta. Pentru ca masina din fata nu porneste in aceeasi clipa cu schimbarea culorii, claxoanele si apostrofarile nu contenesc sa apara. Aglomeratia urbana este, astfel, strabatuta de urlete, portiere trantite, demarari in tromba si nervi intinsi la maximum. Stresul, aceasta maladie a epocii in care traim, tinde sa se insinueze in toate momentele vietii noastre. In teorie, totul e usor, inclusiv asteptarea cu calm si gasirea unor solutii rapide pentru evitarea reactiilor nedorite, spontane in trafic.

In practica realitatii stresante, lucrurile stau altfel si pastrarea calmului devine tot mai dificila. Scaparea de sub control a furiei la volan este una din cauzele accidentelor rutiere, iar traficul intens pare sa fie mereu culpabilizat de crearea acestor circumstante. Indiferent ca vorbim de femei sau de barbati, se pare ca stresul ne face la fel de vulnerabili si de predispusi la reactii acide atunci cand suntem la volan. Conform parerii psihologilor, fiecare sursa de agresivitate se afla in interiorul nostru si tot acolo se regasesc si resursele cu care sa combatem efectele stresului.

Iata cateva din modalitatile prin care putem reduce sau chiar elimina complet stresul la volan:

1. Organizarea eficienta a timpului. Dupa cum se stie, exista ore de varf, adica perioadele in care probabilitatea sa ne pierdem cumpatul la volan este destul de mare. Daca este posibil, evita-le sau gaseste rute ocolitoare, unde sa nu regasesti o presiune atat de mare. Buna organizare a timpului ofera premisele unei desfasurari optime a zilei, in timp ce dezorganizarea lasa loc neprevazutului sa se desfasoare… cu tot ceea ce implica acest proces: situatii de criza, nervi, stres. Cu alte cuvinte, dezorganizarea face ca lucrurile sa ne scape de sub control, iar pe acest fundal, stresul capata dimensiuni colosale, mai ales la volan.

2. Odihneste-te sufficient! Lipsa somnului ne face irascibili si ne impiedica sa ne concentram, sa gasim solutii rapide si eficiente in situatii inedite. De aceea, dupa o noapte lipsita de somn, sansele ca stresul in trafic sa devina o adevarata tortura sunt maxime. In plus, o persoana care nu s-a odihnit suficient va avea o stare de irascilibilitate, va fi ostil si nu va comunica util cu cei din jurul sau, astfel incat totul sa se desfasoare in conditii optime.

3. Izoleaza-te de tensiunea exterioara! Daca esti in trafic si lucrurile afara scapa de sub control, tensiunea celorlalti e mare, nervii sunt intinsi la maximum, cuvintele grele curg in valuri din toate directiile, ei bine, tu poti fi zen… daca alegi sa fii asa! Poti inchide geamurile masinii si poti asculta o melodie lenta, cu volumul destul de mic, poti astepta ca lucrurile din jur sa redevina linistite, fara ca tu sa intri in jocul stresului. Observa-i pe ceilalti! Vezi daca comportamentul lor, agitatia, nervii, venele care le pulseaza la tample in timp ce trantesc portierele sunt elemente care te-ar putea afecta. Ia totul ca pe o lectie. Nu te implica! Invata - observandu-i pe ceilalti - cum sa faci fata tu insuti/insati stresului. 

4. Elibereaza-te de problemele de la munca! Avem tendinta sa caram cu noi toate problemele, fie ca sunt legate de familie sau de acasa, iar cand suntem implicati intr-o situatie complicata la volan, tindem sa refulam toate frustrarile pe cel care ne-a iesit primul in cale. Daca el poarta aceeasi incarcatura emotionala ca si noi, atunci avem bazele unui conflict de proportii. 

5. Fii tolerant! In ultima vreme se vorbeste foarte mult despre toleranta, ca modalitate de evitare a conflictului. Teoretic, suntem experti in toate, practic, ne iesim din fire imediat ce masina din fata noastra nu porneste concomitent cu schimbarea culorii semaforului. Sa nu mai vorbim de incepatori! Toleranta pentru acestia pare sa fie intr-o continua scadere.

6. Respira si nu lua nimic in nume personal! Viata e un sir interminabil de lectii. Uneori ele sunt despre stapanirea de sine, alteori despre rabdare… indiferent de situatie, aminteste-ti sa nu iei nimic in nume personal. Ceilalti au - cel mai probabil - o viata la fel de supusa la stres ca si a ta, asadar respira. Fa cateva respiratii ample si gandeste-te ca, dincolo de toate, vrei sa-ti pastrezi sanatatea cat mai mult. Nu uita ca furia este una din cauzele principale ale atacului de cord. Pastreaza-ti bunele maniere, echilibrul si atitudinea pozitiva… chiar daca esti la volan! (Sursa: italiasalute.it, Foto: pixabay)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.