Produsele bio au si ele conservanti

Imprimare

Produsele bio-organice reprezinta cea mai noua tendinta in ceea ce priveste modul de a trai sanatos. De fapt, aceste produse sunt o moda a ultimilor cinci ani. Cumparatorii mizeaza pe ideea ca ele contin mai putini coloranti, conservanti si mai putine parfumuri artificiale. In realitate, majoritatea produselor bio au la fel de multi conservanti si stabilizatori ca orice alt produs cosmetic clasic: EDTA, benzoati si parabeni, afirma medicii dermatologi. O alta problema a produselor cosmetice bio este ca extractele de plante nu mai pastreaza proprietatile initiale daca sunt inglobate in creme. Prin procesare chimica, substantele bio isi pierd o mare parte din calitatile initiale, iar produsul obtinut nu este atat de eficient.
Aceste produse, fie ca sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de ingrijire bio, de curatenie bio sau suplimente nutritive, sunt compuse strict din plante, din ingrediente organice, fara a fi modificate genetic sau fara sa li se fi adaugat alte produse chimice.
Traseul lor este unul foarte simplu: planta se cultiva pe terenuri pe care nu a fost folosit nici un ingrasamant chimic; planta culeasa este supusa macerarii fara a i se aplica procedee chimice, iar in ultima faza, ele sunt ambalate fara conservanti sau alti substituenti chimici.
Diferenta intre produsele naturale si produsele bio-organice o reprezinta tocmai acesti pasi mentionati in productie. Produsele, denumite generic naturale, sunt bazate pe plante. Ele nu au fost cultivate pe terenuri organice si nici nu au fost supuse procedeelor naturale fara substante chimice pentru obtinerea substantei finale.
Majoritatea consumatorilor de produse naturale au declarat ca ar plati mai mult pentru produse eco-friendly, iar 7 din 10 consumatori ar plati chiar cu pana la 20% mai mult, se arata intr-un studiu realizat, in cursul anului trecut, de Mambo Sprouts Marketing.
Studiul amintit a analizat obiceiurile de cumparaturi a 1.000 de consumatori de produse naturale si a intocmit o lista cu asteptarile acestora in ceea ce priveste imbunatatirea serviciilor in anul care urma.
Piata cosmeticelor ecologice si naturale certificate, spre exemplu, de compania italiana ICEA a crescut cu 85%, de la 3,5 milioane de euro in 2008 la aprox. 7 milioane in anul 2010. Au fost atestate 513 produse noi. Prin urmare, in prezent sunt disponibile 1.752 produse de infrumusetare certificate produse BIO!
Conform unui studiu recent despre piata de cosmetice organice, 59 de procente din persoanele intervievate afirma ca vor sa foloseasca produse cosmetice organice. Conform aceluiasi studiu, 60% dintre respondenti utilizeaza cosmetice pe baza de ulei de masline, fie ele organice sau nu.
Produsele Olivo, spre exemplu, sunt produse lipsite de ingredientele cu potential cancerigen si alergen pe care le au in compozitie produsele obisnuite. Sunt produse organice, pe baza de ulei de masline, unt de shea si alte ingrediente.
Daca in cosmeticele obisnuite gasesti conservanti sintetici, derivati petrolieri, parfum sintetic si altele, avantajul produselor organice este ca plantele din care sunt preparate sunt cultivate organic (fara ingrasaminte chimice, pesticide etc). De asemenea, cosmeticele organice sunt usor de recunoscut pentru ca, in mod obligatoriu, sunt certificate de institutii abilitate.
Frecventa reactiilor alergice la produsele cosmetice clasice a crescut foarte mult in cursul ultimelor decenii. Unele substante chimice din aceste produse au fost invinuite chiar si pentru aparitia cancerului de piele, astfel incat femeile au inceput, din ce in ce mai mult, sa se orienteze spre substantele naturale din plante.
In Romania, magazinele alimentare bio se afla intr-un adevarat proces de creare, fiind cautate din ce in ce mai des. Industria agricola bio se supune unei legislatii speciale pentru certificare. Motivul consta in constientizarea efectelor nocive avute de ingrasamintele chimice si insecticide asupra organismului uman de-a lungul anilor.
Femeile sunt principalul cumparator de produse bio, potrivit Raportului 2010 al e-pietei australiene organice. Paul Kristiansen, autorul raportului, afirma ca femeile sunt mai atrase de “farmecul” alimentelor eco decat barbatii, si aceasta nu numai pentru ca ele fac piata. “Cred ca sunt mai preocupate de sanatatea lor, a copiilor si a familiei”, a spus el.
Copiii trebuie feriti nu numai de chimicalele din alimentele conventionale, ci si de cele care se regasesc, din belsug, in produsele de ingrijire corporala. Mai mult, si femeile insarcinate ar trebui sa treaca la cosmeticele bio.
Sistemele - imunitar, nervos si hormonal - ale bebelusilor sunt foarte vulnerabile la chimicale. De aceea, acestia trebuie feriti de alimente care contin pesticide si alte chimicale folosite in agricultura conventionala, hormoni, antibiotice si E-uri. Dar nu numai substantele toxice din mancare le pot pune copiilor sanatatea in pericol, ci si chimicalele, care se regasesc din plin in produsele de ingrijire corporala conventionale: sapunuri, sampoane, creme sau lotiuni. Produsele conventionale, chiar daca sunt indicate pentru cei mici, au in compozitie foarte multe substante chimice de sinteza. Iar acestea se absorb in piele si pot provoca iritatii, alergii sau chiar boli mai grave. Solutia o reprezinta produsele de ingrijire ecologice, care, desi mai scumpe, reduc considerabil acest risc.
Si cum bebelusii pot intra in contact cu chimicalele si prin intermediul hainutelor, este bine ca detergentii conventionali sa fie inlocuiti cu cei bio. O gama larga de astfel de produse se gaseste acum si in magazinele autohtone.
Pentru a avea si a se bucura de copii sanatosi, mamele trebuie sa aiba foarte multa grija si in legatura cu produsele folosite de ele insele in timpul sarcinii. Exista nenumarate studii medicale care au demonstrat ca produsele chimice absorbite de organismul mamelor pot afecta fetusul. De aceea, este bine ca femeile insarcinate sa inlocuiasca sapunurile, sampoanele, deodorantele, cremele si produsele de machiaj conventionale cu cele ecologice. In egala masura, pentru proaspetele mamici exista produse de intretinere bio, special concepute pentru ca trupul lor sa nu ramana cu sechele – vergeturi, spre exemplu, dupa sarcina.

Slow Food, ceva mai mult decat "bio"
Sanatatea vinde bine. Multe dintre companiile producatoare de hrana au lansat linii de alimente "sanatoase", sute de campanii de publicitate se concentreaza pe virtutile de panaceu ale iaurturilor ori sucurilor. Din nefericire, acestea sunt doar expresii ale publicitatii. Dincolo de eticheta, e plin de chimicale. Alte produse sunt "bio", adica legumele si fructele cresc si se coc in ciclul lor natural, iar lactatele nu sunt pasteurizate. O ultima tendinta ar fi conceptul de "fair trade"; consumatorii nu cumpara decat produse a caror provenienta o cunosc bine si, astfel, ii sustin pe producatorii din tarile in curs de dezvoltare, cresc echitatea intre Occident si lumea a treia. O ultima cale ar fi sustinerea productiilor locale traditionale si a "noii gastronomii" promovate de Organizatia internationala Slow Food, ce sustine salvgardarea biodiversitatii si crearea de piete pentru micii producatori traditionali.
Consumismul extrem, care, in aceste timpuri, inghite planeta se manifesta in modul cel mai evident prin fast-food, globalizarea negativa. Conceptul Slow Food nu consta in exacerbarea lacomiei la masa ori in centralizarea gandurilor unor gurmanzi, ci intr-o noua perspectiva asupra dezvoltarii. Slow Food este o retea planetara care incurajeaza localizarea productiei, sintetizata in termenul de "glocal", globalizarea pozitiva.
La scara mondiala si europeana, traim in "noua economie". Uniunea Europeana a lucrat ani buni pentru a dezvolta agricultura de exploatare masiva, iar acum realizeaza ca trebuie sa se intoarca la mica economie cu o valoare adaugata. Taranii au castiguri infime, iar acest fapt creeaza grave probleme de justitie sociala. (Paul Gheorghiu)

http://chimtorg.com.ua
http://yarema.ua/