Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Sanatatea va deveni un lux

Sanatatea va deveni un lux

Email Imprimare

Sistemul medical din Romania este in colaps, sau intr-o forma critica, intr-o stare grava de coma, fiind sustinut cu aparatele de resuscitare, iar despre actualele schimbari ale acestuia s-ar parea ca au ca urmare limitarea accesului contribuabililor la serviciile medicale. Doctorii sunt, datorita salariilor mai mari din afara, dar si conditiilor de munca mult mai decente si civilizate, tot mai determinati si atrasi sa plece... si aceasta si fac. Iar noua, pacientilor din tara, ne raman tot mai putini medici competenti care sa aiba grija de noi. Se acorda, se deconteaza mai putine analize, pentru a se face economie.
In timp, sanatatea, dar si dreptul la aceasta, va deveni un lux, un apanaj al bogatilor, pentru ca serviciile speciale, de calitate, investigatiile, operatiile costa mult si se vor realiza mai mult in clinicile private, iar la stat raman tot mai putini doctori buni (caci pleaca pentru o viata mai buna peste hotare, raman mai mult stagiarii incepatori).
Vom fi determinati sa mergem si sa apelam la serviciile si clinicile, spitalele private si din afara tarii, eventual, unde preturile sunt mari, serviciile poate ca mai de calitate, dar inaccesibile salariatilor din Romania cu un salariu minim sau mediu.
In plus, multe spitale, mai ales din provincie, se reorganizeaza, in sensul ca se desfiinteaza sau se transforma in aziluri de batrani. Este pacat, caci si persoanele din mediul rural se imbolnavesc si au nevoie de asistenta medicala de calitate, specializata. Si sa nu uitam de profilaxie, care in Occident este atat de importanta, pentru care se aloca fonduri mari, caci â€este mai bine sa previi, decat sa vindeci, decat sa tratezi!â€, cu costuri mai mici bineinteles.
Cei de la oras, mai ales din Bucuresti, Cluj, Timisoara, sunt avantajati, in sensul ca aici exista o multitudine de servicii medicale atat de stat, cat si private. Dar ce se fac cei din provincie, dupa ce ca la ei vine salvarea greu, in sensul ca sunt departe de marile orase, mai le sunt desfiintate si spitalele!
In plus, nu se mai acorda acele stimulente materiale doctorilor de la tara, din dispensare si policlinicile rurale, ceea ce inseamna ca ei vor veni la oras, sau vor pleca afara din tara, ceea ce este in dauna oamenilor.
Romania ocupa, din pacate, chiar locul 32 din 33 de tari europene in clasamentul sistemelor sanitare, potrivit unui studiu realizat de Euro Health. Fondurile de la buget destinate spitalelor s-ar putea sa nu fi fost corecte, echitabile si economice, dramuit administrate de managerii spitelelor publice, care au cam abuzat, iar acum platim noi, oamenii de rand, pagubele si gaurile create. Am vazut la stiri documentare in care erau explicate achizitiile deosebit de â€rentabile†efectuate de spitale, la preturi de multe ori superioare pietei.
Spre exemplu, un manager de spital a cumparat prin propria firma, sau a sotiei, in sistem de turnicheti, de securizare a usilor, in conditiile in care spitalul nu avea nici vata, sau alte materiale, ori medicamente necesare, iar mobilierul era achizitionat prin firme-capusa la preturi exorbitante. Acestia trebuiau sa fie verificati, nu lasati sa cheltuiasca oricat, oricum, nerentabil.
Managerii trebuiau si trebuie sa administreze banii si raspunderea ca si cum ar fi casa lor, pentru a fi mai responsabili, mai grijulii si mai economi. Este pacat, trist, dar adevarat! Iar ideea cu acel card de sanatate, valabil de la 1.01.2011, mi se pare una foarte buna.
Problema sau dezavantajul cardului este chiar lipsa asigurarii in sistemul public de sanatate. Pentru ca asa se identifica mai usor neasiguratii, iar cei asigurati sunt identificati mult mai bine, cu tot istoricul bolilor lor. Inclusiv pot sa-si dea acordul daca sunt pentru donarea de organe dupa moarte. Spre exemplu, daca la o persoana, victima a unui accident, este gasit cardul asupra sa, se identifica mult mai usor, sigur si exact cine este, de ce boli sufera, alergii, si se va sti mult mai rapid ce sa i se administreze, cum sa fie ajutata. Spre exemplu, daca persoana este alergica la substanta de contrast iodata cu osmopolaritate mare (este si cazul meu), nu i se va mai administra aceea, ci alta cu osmopolaritate mica sau nu i se va mai face deloc. etc.
Daca persoana in cauza moare, se va sti daca este de acord cu donarea, caci se specifica pe card, si se vor salva imediat alte vieti. Cardul este o inovatie in sistemul nostru medical, benefica pentru ca salveaza timp, vieti si bani. Sa speram ca sistemul medical romanesc va deveni unul sanatos, eficient si competitiv si ca vom trai si vremuri mai bune! (Alina B., Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.