Luni, 1 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata La Cernavoda se monitorizeaza permanent nivelul radiatiilor

La Cernavoda se monitorizeaza permanent nivelul radiatiilor

Email Imprimare

Eu si familia mea locuim in orasul Cernavoda, orasul in care sunt in functiune singurele doua unitati ale centralei nuclear-electrice din Romania; locuim in acest oras dintotdeauna si suntem sanatosi, voiosi, avem copii sanatosi, nu avem boli diferite fata de alti romani. Stiti cat de putin polueaza un gram de uraniu? Pentru a obtine 2.000 kWh este nevoie de 7,5 grame de uraniu; pentru a obtine aceeasi energie (2.000 kWh) sunt necesare 750 kg carbuni; ei, ce ziceti de asta? Stiati acest lucru?
Din punctul meu de vedere, atat timp cat radiatiile sunt mentinute la un nivel mult sub cel minim pentru corpul uman, este ok; mai rau e de suportat poluarea prin CO2, care isi pune amprenta mult mai rapid si radical asupra sanatatii noastre, slabindu-ne chiar imunitatea, nu numai sistemul respirator! Centrala nucleara de la Cernavoda are la baza un proiect canadian, CANDU 600, si este continuu imbunatatit si aplicat; permanent se monitorizeaza nivelul radiatiilor in interiorul centralei, dar si in oras; avem la primarie un astfel de dispozitiv si oricine poate vedea oricand care este nivelul radiatiilor instantaneu din oras; mai avem si un laborator de control mediu in oras, care este responsabil cu luarea de probe de lapte, apa, aer, iarba, sol, chiar si apa de ploaie; totul este monitorizat si se fac raportari catre Centrul de Control al Reactivitatii din Viena, cel care verifica toate centralele din Europa.
Centrala arata ca o nava spatiala; pentru orice manevra exista proceduri stricte de lucru, pe care le respecta toti angajatii; nu mai exista un astfel de loc in Romania! Personalul de acolo este pregatit ani in sir si testat permanent pentru a putea lucra acolo.
Energia nucleara este pe primul loc in lume din punct de vedere al neinvazibilitatii asupra populatiei. Pericolul radioactiv este tinut sub control si nu suntem in pericol; insa nimeni nu ne poate proteja de poluarea cu CO2; masinile sunt din ce in ce mai numeroase, si noi, si copiii nostri respiram acel aer poluat tot timpul.
Am fost acum trei ani in concediu pe Valea Jiului si am vrut sa vedem zona Anina, Uricani; de atata poluare, toate cladirile sunt cenusii, ca si cum ar fi avut loc incendii pe pereti; totul era murdar, oamenii erau tristi, aerul mirosea a praf si funingine; din acest punct de vedere, eu si familia mea ne simtim mult mai in siguranta in Cernavoda, la doar 3 km de cele doua reactoare in functiune. Singurul lucru de care nu ne bucuram acum este faptul ca toata circulatia de la Bucuresti spre Constanta a fost deviata prin centrul orasului nostru; asta e groaznic, pentru ca traficul s-a intensificat foarte mult si cei care stau chiar langa strada se plang de vesnicul miros de gaz de esapament, care le intra in casa cand deschid geamurile; asta e deranjant si pentru sanatatea noastra, pentru ca inhalam acel aer poluat, care ne era strain pana acum. S-au facut masuratori care au aratat ca in mijlocul Bucurestiului nivelul radiatiilor este chiar putin mai mare decat la Cernavoda, si asta numai din cauza tehnologiei (antene de emisie-receptie etc.). Concluzia mea este ca pericolul poluarii prin CO2 este mai periculos decat cel radioactiv; important este ca toate partile implicate aici sa isi dea silinta pentru a polua cat mai putin posibil! (Ionela Gheorghe)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.