Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Povesti ametitoare

Povesti ametitoare

Email Imprimare

Apar din cand in cand intamplari pur si simplu incredibile. Si astazi, dupa mai bine de 60 de ani, a ramas neuitata adaptarea radio a romanului Razboiul Lumilor a lui George Orson Welles, care a reusit sa creeze o adevarata panica in America, oamenii crezand ca invazia extraterestrilor este reala. Astazi, pe blogul site-ului Centers for Disease Control and Prevention este pusa in discutie eventualitatea unei apocalipse Zombi (Zombie Apocalypse) luata ca exemplu pe picior de egalitate cu pandemiile sau uraganele. Esti instruit cum sa-ti pregatesti din timp trusa pentru situatii de urgenta, acte, apa, mancare etc., pana ce vei fi relocat intr-o zona libera de zombi. Dar daca acum esti prevenit, oare te va ajuta cu ceva? Pe Dominique Strauss-Kahn, dupa cum se vede, nu l-a ajutat cu nimic faptul ca, asa cum singur a declarat nu de mult, se astepta sa i se insceneze un viol. Violul a venit si el s-a trezit inchis intr-o puscarie de maxima securitate, menita sa gazduiasca cei mai abominabili criminali si eliberarea pe cautiune ii este respinsa pana ce nu se hotaraste sa-si prezinte demisia din fruntea FMI-ului. Sa fie oare credibil ca un om, care se teme de o inscenare, sa violeze o camerista?

Dar e credibil ca un om pentru care banii sunt chiar ultima problema, putandu-se bucura oricand de favorurile a nenumarate fumuseti, sa aiba nevoie sa recurga la un viol? Este oare credibil ca un om politic, favorit in cursa prezidentiala a Frantei, sa-si compromita viitorul violand o camerista? Este oare totuna sa-ti placa femeile si sa practici violul? Are oare vreun sens sa fi arestat preventiv un om de peste 60 de ani in momentul in care te bazezi inca doar pe o vaga suspiciune, pe motiv ca poate sa fuga, atunci cand deja de atatia ani orice magistrat din America stie foarte bine ca are la dispozitie optiunea supravegherii electronice, la care de altfel au si recurs dupa ce si-a semnat demisia?
Este oare posibil ca pe un om ce ocupa una dintre cele mai importante pozitii la nivel mondial sa-l prezinti lumii in catuse si sa-l filmezi in prim-plan in sala de tribunal, inainte chiar de a prezenta probatoriul? Sigur ca aceste lucruri nu contravin legilor americane, dar ele contravin cutumei americane, respectata in general chiar si in privinta celor mai odiosi criminali. Lucrurile sunt fara indoiala mult prea socante pentru a mai vrea sa prinzi evidenta in cuvinte. Este motivul pentru care interogatia retorica tinde sa-i ia locul. Scenariile legate de extraterestrii lui Welles sau de mai noii zombi par copii nevinovati fata de asa-zisele stiri, precum ca acea camerista a indicat locul in care a scuipat dupa ce ar fi fost agresata. Ce dovedeste asta? Poate ne convinge ca Strauss-Kahn este extraterestru sau zombi. S-ar potrivi oricum mult mai bine in context.
Ramane doar de vazut daca, retragandu-se din cursa electorala pentru presedintia Frantei, cursa in care era de departe principalul favorit, va fi achitat. Nu stiu de ce, dar mi se pare ca este un scenariu pe care l-am mai vazut. Dar pe alte meleaguri, mai apropiate, mai dambovitene. Daca in privinta revolutiei in direct ne-am inscris ca pionieri, pentru ca apoi in anii '90 sa asistam la un remake excelent, transmis din Moscova cu Boris Eltin pe tanc, acum se pare ca am inregistrat un nou succes exportand experienta DNA-ului. Procesul la televizor. Simpla acuzatie in loc de probatoriu. Anularea prezumtiei de nevinovatie. Etc. Etc. Probabil ca nimeni in afara de Strauss-Kahn si de camerista nu are de unde sa stie daca a existat sau nu un viol. Probele, in masura in care exista, ramane sa le vedem.
Dar, asa cum s-au succedat stirile, nu cred ca un om care isi ia ragazul, nu doar sa ia de bun ce ii comunica o oficialitate, ci sa mai si gandeasca, macar un pic, isi poate imagina ca nu avem de-a face cu un scenariu de film. Dar nu unul oarecare, ci unul mizerabil, care ar compromite pana si Zmeura de Aur. Nu trebuie insa sa-i purtam noi de grija lui Strauss-Kahn. E suficient de puternic pentru a-si negocia singur viitorul. Ceea ce este cu adevarat grav este nivelul la care se presupune ca a ajuns astazi societatea, adica fiecare dintre noi, din moment ce ni se ofera astfel de reprezentatii. Si atunci, ceea ce este cu adevarat important este sa aratam clar scenaristilor de pe diverse meridiane ca noi, cetatenii acestei planete, din Romania, din Europa sau de pe alte meleaguri, nu ne lasam sedusi de primul scenariu cu extraterestri, cu zombi sau cu diferite violuri.
Este foarte posibil sa existe extraterestri, pot aparea cataclisme sau pandemii, dar nu vrem sa ne fie exterminate fermele de gaini la prima pasare gasita moarta pentru a se mai imbogati cineva sau pentru ca a mai ajuns in functie un demnitar incompetent. Si nu vrem nici sa ajungem sa fim relocati atunci cand va visa cineva ca au navalit zombi. Si vrem ca fiecare sa plateasca pentru faptele sale. Dar pentru aceasta inseamna ca mai intai acestea trebuie dovedite. Si apoi vine si plata. Iar demnitarii sa fie numiti sau alesi in functie de competentele si de calitatile lor, si nu de scenariile menite sa concureze la Zmeura de Aur. (A.D.)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.