Sambata, 25 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Unde sunt povestile de altadata?

Unde sunt povestile de altadata?

Email Imprimare

Un fapt aparent banal m-a facut sa descopar lucruri care m-au dezorientat intrucatva... In preajma Craciunului cautam in criza de timp cadouri pentru fiica mea de 6 ani si pentru nepotica mea. In febra cumparaturilor m-am gandit ca ar fi ideal daca as reusi sa pun in pachetele de la Mos si ceva educativ. Si ce putea fi mai educativ decat o carte cu basme? M-am gandit ca nu aveau cum sa nu le placa basmele acelea minunate cu Ilene Cosanzene, cu Feti-Frumosi si cu balauri de care nu ne mai plictiseam niciodata in copilarie.

Cu imaginea aceea ce cautam in minte m-am gandit ca va fi usor, foarte usor. Am intrat in prima librarie sigura pe mine si m-am dus catre raftul cu literatura pentru copii. Stupoare! Cateva editii slabe ca si consistenta si continut cu basme romanesti uitate pe un raft si in rest multe carti, altminteri admirabil imprimate, dar cu eroi ciudati, musculosi si cu dialoguri cu "nerv"! Am crezut ca este o greseala, am cautat o alta librarie, dar era cam la fel. Am ales in final cate o editie a basmelor lui Ispirescu, dar toata expeditia mi-a lasat un gust amar. Cu ce au pacatuit bietele basme sa fie mazilite?
Poate pare un fapt banal si lipsit de importanta, dar cred ca erau o metoda de educare si de formare a notiunilor despre bine si rau excelenta. Stiai ca intotdeauna cel frumos si bun castiga, stiai ca frumoasa va fi salvata mereu de un print, ca personajul rau va fi mereu pedepsit. Cred ca basmele in naivitatea si frumusetea lor participau in mod activ la formarea caracterelor de la varste fragede. M-am gandit ca ajung copiii nostri la liceu, studiaza basmul ca gen literar, dar fara sa-l fi cunoscut intr-adevar. La 18 ani, basmul nu mai are aceeasi savoare ca la 6 ani! Ne miram apoi de ce la un examen de bacalaureat, socotit examen de maturitate, un subiect legat de basm a dat peste cap in sens negativ statisticile Ministerului Invatamantului. Poate sunt nostalgic, dar nu ma saturam niciodata de povestile spuse de bunica, si chiar daca le stiam finalul, de fiecare data le ascultam cu sufletul la gura. Azi parca n-as vedea-o pe biata bunica spunand povesti cu Spiderman si Testoasele Ninja, cu conspiratii interplanetare si calatorii galactice. (Felicia M., Foto: Stock.XCHNG)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.