Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Zaraza, legenda sau realitate?

Zaraza, legenda sau realitate?

Email Imprimare

Exista povesti pe care oamenii le indragesc atat de mult, incat personajele li se par reale. Exista cantece care intra in inimile noastre, cantece nemuritoare, din care se pot naste figuri uimitoare. Despre Zaraza s-a scris foarte mult si inca se mai scrie. Personaj real sau fictiv, fermecatoarea tanara a reusit sa cucereasca sufletele bucurestenilor, dar mai ales inima unui mare cantaret roman: Cristian Vasile. Se spune despre Zaraza ca ar fi fost una din prostituatele de lux ale localurilor bucurestene din perioada interbelica, insa frumusetea ei a creat o mantie magica, asemanand-o mai degraba unei zeite, decat unei femei usoare. Misterul din jurul Zarazei persista inca si astazi, unii oameni de cultura sustinand ca ea a existat cu adevarat, altii spunand ca ea este doar o idee pusa atat de frumos pe versurile lui Ion Pribeagu sau a lui Nicolae Kiritescu. Multi au fost cei care au cantat aceasta melodie. Creatia originala apartinand lui Benjamin Tagle Lara; este un tango specific tarii Uruguay, devenit celebru la foarte scurt timp dupa primele difuzari. Preluat de compozitorii romani din acea perioada, superbul tango "Zaraza" raspandeste magie si pasiune doar cand este cantat de melodioasa voce a lui Cristian Vasile.

Si acum sa ne intoarcem in timp, poate nu chiar atat de departe, ci prin anul 1944, in Bucurestiul de odinioara, cand se naste o mare iubire. Nu trebuie decat sa va imaginati stradutele inguste, birturile in care fumul tigarilor fara filtru se inalta usor catre tavane, muzica aceea atat de simpla, dar atat de fermecatoare, fetele vesele si pline de viata, cautand mereu iubiri. Despre Zaraza se spune ca era diferita prin raceala pe care o afisa, prin faptul ca nu se indragostea niciodata, asta pana in seara aceea de vara, cand a auzit fredonand o melodie si a lacrimat. Se spune ca aceea a fost clipa in care i s-a dezghetat sufletul si s-a indragostit, iremediabil, de celebrul Cristian Vasile. Apoi, pentru ca totul parea sa fie perfect intre cei doi, ca intr-o telenovela argentiniana, au aparut personajele intrigante, ce aveau sa distruga, atat de crunt, sufletele celor doi indragostiti.
Perioada interbelica a fost una propice dezvoltarii mafiei in toate domeniile, numai ca, spre deosebire de mafia originala, nascuta ca o miscare ce avea sa corecteze miscarile gresite si abuzurile autoritatilor, acum mafia devine o organizatie de temut, o crunta si sangeroasa modalitate a anumitor oameni de a face ceea ce vor pentru a-si atinge scopurile, iar in Bucurestiul de atunci artistii talentati care isi castigau existenta cantand in birturi isi plateau o buna parte din castigurile lor oamenilor care ofereau protective sau, mai bine zis, oamenilor care faceau legea in Bucurestiul de atunci. Celebrul Zavaidoc, recunoscut pentru maiestria vocii sale, isi simte amenintata celebritatea atunci cand succesul lui Cristian Vasile ia amploare. In scurt timp, in mintea lui Zavaidoc incolteste ideea eliminarii cu orice pret a lui Cristian Vasile, insa Burila (capul bandei care il proteja pe Zavaidoc) refuza sa il omoare pe Cristian, pe motiv ca ii ajunse si lui la inima melodia celebra “Zarazaâ€. Asadar, uciderea fizica a lui Cristian Vasile este exclusa, insa Burila pune la cale un plan mult mai crunt: uciderea Zarazei.
Astfel, intr-o seara de octombrie, la numai doi ani dupa ce cunoscuse iubirea adevarata, tiganca ce a cucerit prin frumusete si farmec intreg Bucurestiul de atunci este ucisa de catre Burila. Pentru Zaraza si iubitul ei, povestea se sfarseste in acea malefica clipa, insa pentru noi, cei carora le place sa rascoleasca legendele, povestea este si astazi la fel de vie.
Despre Cristian Vasile se spune ca ar fi incetat sa mai cante, sa mai simta, sa mai existe, iar pe Zaraza a purtat-o mereu in suflet. Unele cronici povestesc ca cenusa Zarazei a fost furata si inghitita de catre Cristian Vasile, apoi cantaretul s-a facut nevazut.
Povestea de iubire dintre tiganca Zaraza si celebrul Cristian Vasile este atat de intensa si de celebra, incat s-a transformat in scenarii de filme sau in file de romane. Dincolo de fictiune, ramane mereu intrebarea: a existat Zaraza? Nostalgicii spun ca da si cauta mereu dovezi printre vechile scrieri si jurnale ale Bucurestiului interbelic, altii spun ca nu exista nici un motiv real pentru a crede ca tiganca Zaraza a existat cu adevarat. Respectand fiecare dintre aceste doua viziuni, nu pot decat sa va spun ca fac parte dintre acei oameni care cred ca Zaraza nu e doar o legenda. (Rodica Puscasu, Foto: Wikipedia)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.