Miercuri, 6 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Istoria interbelica a stramosilor mei

Istoria interbelica a stramosilor mei

Email Imprimare

Va e dor de putina istorie? Am umblat in arhiva familiei si am hotarat sa va daruiesc cateva file din ceea ce am putut extrage din dosarele ingalbenite de vreme. Prima pagina este un ordin de rechizitie din 20.02.1934. Nu stiu cat de lizibila este fotografia (e facuta cu telefonul), insa strabunicul meu a dat atunci, pentru folosinta armatei, un cal roib-deschis in valoare de 5.400 de lei. Nu mai stim ce s-a intamplat cu calul, deoarece si stapanul a murit in acel razboi. Un al doilea document este ordinul de chemare si mobilizare din 29.11.1923, pentru acelasi strabunic care, potrivit livretului, era nascut pe 23.10.1899. O alta poza va arata cum, in 1925, s-au achitat 738 de lei in contul arendei si al impozitului pe pamant.

Strabunicii mei au fost oameni simpli, tarani obisnuiti, insa stiutori de carte. Strabunica a murit cand eram in generala. Ca orice om legat de pamant avea un ritual duminica dupa-amiaza, ii placea sa imi arate lucrurile pregatite pentru inmormantarea ei. Atunci mi se parea macabru, acum insa realizez ca fiecare obiect era cumparat cu mari sacrificii sau tesut cu mare drag. Am gasit prin hartii inclusiv listele cu cate galeti, prosoape "dulachi" (acele scanduri mai groase care se pun in mormant ca si punti). Ma gandeam ca si ritualurile noastre stramosesti isi au logica lor... esti atat de preocupat sa iasa totul bine, incat treci mai usor peste durere. Acum cand sunt firme specializate pentru asta, te afunzi in durere, depresii si suferinta este mult mai mare. (Nicoleta Constantinescu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.