Vineri, 1 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Salcia si impletiturile din nuiele

Salcia si impletiturile din nuiele

Email Imprimare

Am avut ocazia sa vizitez diferite expozitii cu obiecte confectionate din nuiele si sa stau de vorba cu mesterii lor. Mesterii culeg mladitele de salcie la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, le depoziteaza in adaposturi aerisite, apoi le sorteaza, le fierb in cazane mari si le decojesc. Din nuielele necojite se confectioneaza obiecte ce vor fi utilizate in agricultura sau viticultura. Inainte de impletire, mesterii, numiti generic impletitori de cosuri, umezesc nuielile, dar cea mai interesanta e impletirea, si mai ales rezultatul: cosuri mai mari sau mai mici, cu capac sau fara, obiecte de mobilier etc.

La noi, ca in multe alte tari, exista o traditie a impletirii de cosuri, impletiturile fiind un hobby, dar si o afacere. Din discutiile cu mesterii am aflat multe lucruri despre salcie. Salcia contine salicina, asemanatoare acidului acetil salicilic, adica aspirinei. Deci, nu evitati ceaiul de scoarta de salcie! Nu in ultimul rand, as vrea sa va vorbesc despre semnificatia religioasa. La crestinii ortodocsi, ramura de salcie are o semnificatie speciala. De Florii, credinciosii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfintite, iar dupa Liturghie, fiecare credincios primeste cate o crenguta, pe care o duce acasa. Si as mai spune... cata inspiratie la umbra salciei, pentru poeti sau pictori! (Radu Cristian Rosu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.