Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Noi si visele noastre

Noi si visele noastre

Email Imprimare

Se facea ca era o zi frumoasa de vara si eu stateam de vorba cu Ion Creanga, pe prispa unei case, sa fi fost cea de la Humulesti!, imi povesteste Maria, si ne amuzam toti cei prezenti pe seama faptului ca Maria viseaza numai persoane importante. Se spune ca ne petrecem aproape 6 ani din viata visand, evident, fiind vorba despre visele din starea de somn, pentru ca exista si persoane (printre care si subsemnata) care viseaza si in timpul zilei, nu doar atunci cand dorm. Si ce poate fi mai placut decat sa visezi cu ochii deschisi, sa iti imaginezi situatii care in realitatea aceasta limitata si concreta ar fi imposibil de realizat.
De la analizele stiintifice aprofundate ale lui Freud in celebra lucrare Interpretarea viselor si pana astazi, de la infaptuirea lumii si pana in prezent, oamenii au fost mereu preocupati sa desluseasca misterul calatoriei din timpul somnului. Oamenii de stiinta sustin ca somnul are ca scop odihna organismului, relaxarea optima pentru redobandirea energiei, visatorii sustin insa ca somnul este ocazia unica de a calatori acolo unde doresti (nu degeaba visatul a fost numit de catre scriitorul Carlos Castaneda poarta spre nemarginire), de a te transpune in cele mai fascinante locuri si de a intalni cele mai dragi persoane sau personalitati (asa cum s-a intamplat in cazul Mariei).
In vremurile de demult, oamenii tineau cont de semnificatiile viselor, astfel, cine visa oi multe stia ca cineva din sat il vorbeste, apa murdara si involburata prevestea un mare necaz, iar dintii cazuti insemna moartea cuiva drag. Astazi, grabiti cum suntem, punem visele pe seama oboselii, a stresului, nu mai credem decat atunci cand visul are un efect frapant, si atunci cautam explicatii. E drept, vremurile in care oamenii credeau ca visele sunt mesaje transmise de la zeitati au cam trecut. Astazi suntem mult mai cerebrali, cautam mereu explicatii concrete pentru tot ceea ce ni se intampla.
Si totusi, nu doar oamenii simpli afirma ca intre vise si realitate exista o relativa relationare. Dmitri Mendeleev a alcatuit tabelul elementelor chimice ca urmare a unui vis in care simbolurile se asezau singure, intr-o forma logica, un alt chimist renumit, Friedrich Kekule, a descoperit structura benzenului in vis, iar Salvador Dali obisnuia sa adoarma in atelierul de lucru, si in timpul somnului picta. Se spune ca sotia lui Cezar a visat moartea acestuia si l-a rugat sa nu se duca la acea fatala intalnire din Senat, insa forta destinului a fost mai puternica.
Daca exista cu ceritudine o legatura intre vise si ceea ce se intampla in realitate, asta inca nu au reusit oamenii de stiinta sa elucideze, parerile sunt impartite, unii afirma ca visele nu sunt decat eliberari ale stresului acumulat in timpul zilei, altii sustinand ca in timpul somnului suntem in legatura directa cu lumi paralele, din care primim semnale de avertizare cu privire la posibilitatea apropierii unor evenimente importante, fie ele placute sau nu. Pentru visatorii profesionisti, cei care viseaza cu ochii deschisi, nu conteaza decat faptul ca poti patrunde, cu puterea imaginatiei, acolo unde iti doresti, poti sa calatoresti in lumi indepartate, poti fi alaturi de o persoana, chiar daca ea se afla la mii de kilometri departare, nu trebuie decat sa visezi.
Revenind la Maria si la visul ei, nu pot sa spun decat ca am simtit un pic de invidie, mi-ar fi placut si mie sa-l fi visat pe Ion Creanga sau, de ce nu, poate chiar pe Eminescu, insa, vedeti voi, uneori nu noi ne alegem visele, ci ele ne aleg pe noi. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.