Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata A fost sau nu a fost Shakespeare?

A fost sau nu a fost Shakespeare?

Email Imprimare

Fara indoiala, Shakespeare este una din marile valori ale literaturii universale, un scriitor care a dat lumii o ampla si complexa opera, analizata inca si astazi de catre cercetatori. Asa cum ii sta bine unei personalitati, chiar daca au trecut secole de la disparitia sa, misterul din jurul adevaratei sale identitati inca persista. Asadar, cine era cu adevarat Shakespeare? Cum putea un fiu al unei familii de analfabeti sa jongleze atat de fin si de abil cu cuvantul, dar mai ales de unde stia sa descrie cu atata acuratete citadelele italiene, tipologia si caracterele umane de aici, tocmai el, un om despre care se spunea ca toata viata sa n-a pasit mai departe de Stratford-upon-Avon si Londra.

Si totusi, in fiecare din operele sale, locurile sunt descrise in cele mai fine amanunte. Pe langa toate acestea, se spune ca Shakespeare, desi frecventase numai scoala primara, cunostea limbi europene antice si modern, si asta, pentru cercetatori, in special pentru cei italieni, este un mare mister. De aici si pana la ideea ca in spatele colosalei opere a lui Shakespeare s-ar ascunde, de fapt, un italian n-a mai fost decat un pas. Nu mai ramane decat partea dovezilor, a dovezilor concludente care sa ateste, indubitabil, ca marele geniu a fost, in realitate, un anume Florio, un om care provenea dintr-o familie erudita si care, intr-o epoca in care teatrul era folosit in exclusivitate pentru propagarea culturii asupra maselor, insa le era interzis literatilor, nobililor, oamenilor.
Asa se explica de ce Florio nu si-a putut expune operele sale la teatru, idee ce conduce spre faptul ca marele geniu l-a folosit pe Shakespeare pentru a-si vedea materializata opera. La ipoteza aceasta lucreaza inca cercetatorii italieni, sperand ca vor reusi sa dovedeasca: a fost sau nu a fost Shakespeare marele geniu universal? Pana in clipa in care adevarul va iesi la suprafata, se scriu carti cu titluri senzationale care devin in foarte scurt timp best-seller, se fac reportaje ample, se incearca sa se mearga pe urmele marelui geniu si totusi exista enigme protejate atat de bine de timp, incat nimic nu se mai poate sti cu exactitate.
A fost sau nu a fost Shakespeare adevaratul autor al grandioasei opera, aceasta este intrebarea, insa dincolo de cercetari, creatia ramane creatie si ea este imprimata iremediabil in timp, e unica certitudine in toata aceasta enigma. Poate ca uneori ne axam mult prea mult pe a afla totul despre autorul operei si minimalizam importanta acesteia, insa traim intr-un secol in care cele mai vechi si prafuite secrete sunt scoase la iveala si mediatizate, uneori excesiv. (Rodica Puscasu, Foto: Wikipedia.org)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.