Arta decorarii dulciurilor

Imprimare

Anul acesta, Sarbatorile Pascale au trecut foarte repede pentru ca le-am petrecut cu mare bucurie. Le-am asteptat cu mare nerabdare, preparand toate bunatatile necesare mesei de Pasti: oua rosii, cozonac, pasca, drob, friptura de miel, sarmalute, salata boeuf, dar si friptura de porc (pentru cei carora nu le place carnea de miel). Lumina Invierii Domnului am primit-o in suflet cu bunatate si smerenie si o vom pastra cu mare bucurie. Dar ceea ce m-a impresionat anul acesta a fost cadoul pe care l-am primit: bomboane de ciocolata.

Probabil veti spune ca deja este un cliseu sa daruiesti si sa primesti bomboane de ciocolata, dar cele pe care le-am primit eu sunt deosebite, precum doar in reviste poti vedea. Sunt facute din adevarata ciocolata belgiana, decorate si pictate de mana si aranjate cu stil intr-o cutie eleganta. Cand am deschis cutia, mi-am spus: Aceasta este o arta! Se pare ca nu doar cei mici se bucura de bomboanele si ouale de ciocolata de Pasti, ci si cei mari. Uneori parca ne bucuram ceva mai mult decat cei mici, mai ales ca pe vremea noastra, cand eram noi de varsta lor, nu existau asa de multe sortimente, arome, culori, forme si modele.
Pe mine ma fascineaza foarte tare aceasta arta a decorarii dulciurilor. Se pare ca e secreta, nici un maestru nu vrea sa-si divulge secretul, pentru a nu i se fura reteta. Dar am reusit sa culeg cateva ponturi de la "informatori": e nevoie de multa indemanare, rabdare, creativitate, imaginatie si mult, mult spirit artistic, calitati pe care foarte putini oameni le detin.
Imi placea foarte mult o emisiune celebra de la televizor, Ultimate cake-off, in care trei echipe de cofetari impreuna cu maestrul lor realizau cate un tort cu mai multe etaje, care mai de care mai colorate si mai elegante si somptuoase. Echipele treceau prin mai multe probe, iar in final, tortul castigator era servit la o nunta luxoasa, pe masura tortului. Blaturile erau realizate din cereale, pentru a putea sustine greutatea celorlalte straturi, dar sa nu va inchipuiti ca nu erau delicioase! Blatul trecea printr-o proba aparte, in care era punctat separat. Yummy, va puteti da seama ce delicioase erau!
O alta emisiune, Regele cofetarilor, infatisa o familie de italieni care si-a deschis o afacere de familie – o cofetarie care realiza torturi tematice la comanda, in diferite forme. Salivam urmarind aceasta emisiune.
Decorarea dulciurilor, din punctul meu de vedere, reprezinta o arta pe care doar maestrii o pot realiza, precum pictura sau sculptura. Dar, mai presus, gustul euforic al ciocolatei confera acestei "arte" un deliciu aparte, multa bucurie si incanta vazul si simturile oricarui pamantean. (Angelica Cioaca)



www.europosud.ua/
http://www.europosud.ua/