Mama Floarea si gustul painii omologate

Imprimare

Mama Floarea este singurul producator omologat de paine la test. De loc din comuna Scarisoara, judetul Olt, face paine in test de la 10 ani. De ceva timp, Floarea Vasile a pus pe picioare o afacere cu paine calda produsa in test. Produce si vinde paine in test la targul organizat in curtea Academiei de Stiinte Agricole din Bucuresti. Meseria dobandita din familie i-a adus femeii un atestat de producator traditional de paine in test. Este singurul atestat pentru acest produs traditional pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale l-a eliberat in 2014.

Cum a inceput totul?
Floarea Vasile lucra in comuna natala la o cofetarie, iar cand patronul a dat faliment a inceput sa faca paine in testul din gospodarie si sa o vanda in comunele invecinate. A venit un moment in care baiatul sau, Liviu Vasile, a participat la un targ de legume in Capitala, iar Mama Floarea i-a pus la pachet si paine facuta in test.
Organizatorii targului au gustat din painea proaspata cu miros de grau adusa de la Scarisoara si au decis sa o invite pe Mama Floarea la Bucuresti, pentru a face paine calda pentru vizitatori.

Cum sa faci un test ca la carte?
Mama Floarea stia de la mama sa ca testul din vatra nu se muta. Cu toate astea insa, ajutata si de fiul sau, a reusit sa construiasca trei testuri la targul organizat in curtea Academiei de Stiinte Agricole din Bucuresti.
Ca sa faci un test ca la carte trebuie sa astepti patru saptamani dupa Paste pentru ca pamantul sa fie bun. Apoi se gasesc noua femei mai in varsta care calca argila amestecata cu pleava si cu paie, se modeleza, se da forma testului si se pune la uscat. Cand s-a uscat, e numai bun de facut paine in el.

Cum se face painea in test?
Mama Floarea spune ca secretul consta in framantarea aluatului. Reteta e simpla. Se pune faina de grau cules de la Scarisoara si macinat la moara de la Rusanesti, apa calda, drojdie si sare. Se framanta aluatul rezultat, dupa care se lasa o jumatate de ora la crescut. Apoi, se mai framanta inca 15 minute. Se modeleaza, se pune pe carpatorul presarat cu malai si se baga in test. Focul trebuie facut cu vreascuri si sa nu arda prea tare.

Floarea Vasile nu s-a gandit niciodata ca painea calda produsa in test o va face celebra in toate colturile tarii si, in plus, ii va aduce bani. Acum este mandra ca a luat in considerare vorbele mamei sale care-i spunea adesea pune mana si invata sa faci paine, ca nu se stie ce vremuri vin.

Sursa: antenasatelor.ro (Robina Cornaciu)