Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Prima femeie aviator din Romania

Prima femeie aviator din Romania

Email Imprimare

Pentru ca inceputul de primavara este dedicat eternului feminin, omagiem si noi romance de care suntem sau ar trebui sa fim mandri. A fost martora zborului istoric al lui Aurel Vlaicu. De aici s-a inscris la Scoala de Pilotaj a Ligii Aeriene. Apar multe reactii negative, iar autoritatile romane au refuzat in mod sistematic sa ii acorde brevetul de pilot. Elena Caragiani a plecat in Franta, s-a inscris la Scoala Civila de Aviatie din Mourmelon le Grand, a sustinut apoi examenul teoretic pe care l-a luat cu brio si in 1914 Federatia Aeronautica Internationala i-a eliberat Brevetul International de Pilot.

Merita amintit faptul ca in 1914 in intreaga lume existau aproximativ zece femei aviatoare, printre ele si romanca Elena Caragiani. In Romania i se refuza in continuare angajarea ca pilot, astfel ca pleaca din nou in Franta, unde s-a angajat ca reportera la un mare cotidian, iar pentru deplasari indepartate folosea avionul. Date fiind acestea, angajatorilor le vine ideea de a o face corespondent de razboi. Aici a efectuat numeroase zboruri si a scris “reportaje din avionâ€, fiind primele de acest fel din presa mondiala. Dupa cum era firesc, acest serviciu a facut ca ea sa calatoreasca mult si pe celelalte continente. A participat la actiuni cu totul neobisnuite pentru o femeie: a vanat in jungla (presa vremii a scris ca a omorat singura un elefant primejdios), a impuscat tigri, a vanat balene, dovedind talent in manuirea harponului.
Izbucnirea Primului Razboi Mondial o aduce pe Elena Caragiani in tara, unde propune sa fie primita in corpul zburatorilor de lupta, dar si de aceasta data cererea ii este respinsa (poate si pentru ca Romania avea atunci 26 de avioane). Spiritul ei de luptatoare a facut-o sa vina cu o noua propunere in fata acestui refuz: a cerut sa transporte materiale sanitare si medicamente pe front, iar de la spitalele de campanie de pe linia intai sa evacueze ranitii grav spre spitalele interioare.
Aceasta este o idee din nou revolutionara: infiintarea aviatiei sanitare, care va prinde radacini in Romania, insa abia 25 de ani mai tarziu. Dupa incheierea razboiului s-a casatorit cu avocatul Virgil Stoenescu, cu care s-a stabilit la Paris. De aici un mare cotidian francez a trimis-o in Mexic ca reporter pentru evenimente aeriene. Din pacate, din cauza numarului mare de tari in care ajungea si a problemelor de sanatate ale vremii, Elena Caragiani-Stoenescu se imbolnaveste de ftizie si se stinge la 29 martie 1929, la doar 42 de ani, noteaza istorie-pe-scurt.ro. (Anamaria Ionescu)
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.