Varza si proprietatile ei

Imprimare

Varza, un aliment de baza, dar in acelasi timp un adevarat medicament, este cunoscuta de peste 4.000 de ani, fiind adusa pe meleagurile noastre de catre sciti acum mai bine de 3.000 de ani. Batrana varza, pe atunci se pare inca destul de amara, s-a diversificat, bucurandu-ne astazi atat de varza de Bruxelles, de cea creata, de excelenta varza rosie si de atat de populara varza alba timpurie sau de toamna, folosita si pentru murat. Acest procedeu ne ofera insa si un alt produs de exceptie, moarea, adica zeama in care a fost murata varza.

Pentru a intelege extraordinarele binefaceri ale acestei atat de gustoase licori e poate cel mai simplu sa ne aducem aminte de o poveste. Un bolnav de cancer in faza terminala merge la medic impreuna cu sotia. Dupa ce-l consulta, medicul ingrozit nu e in stare sa articuleze decat un singur cuvant, moare. Dupa cateva luni, barbatul revine la medic, radiind de sanatate, pentru a-i multumi. Medicului nu-i vine sa-si creada ochilor si-l intreaba ce-a facut. V-am urmat sfatul si am baut zilnic doi litri de moare, raspunde acesta fericit.
Insa dincolo de povesti, la fel precum varza insasi, moarea reprezinta efectiv o licoare cu proprietati aproape miraculoase. Nu numai ca inhiba tumorile canceroase, dar reprezinta si un excelent leac pentru bolile respiratorii, impotriva litiazei biliare si renale, pentru diabetici si, dupa o veche vorba din batrani, pentru cei "slabi la inima". Moarea este in acelasi timp excelenta in curele de slabire, un excelent stimulent digestiv, combate oboseala si senzatia de frig si in primul rand stimuleaza sistemul imunitar. In acelasi timp, varza acra se bucura de renumele de a reprezenta un afrodiziac foarte puternic.
Varza face insa adevarate minuni pentru sanatatea noastra, atat murata, cat si cruda. Ea vindeca aproape orice fel de rana si face adevarate minuni pentru frumusetea noastra. Este suficient sa zdrobim cateva frunze de varza si sa le aplicam sub forma de compresie pe zona lezata.
Dar in primul rand varza reprezinta un aliment de baza, gustos si extrem de sanatos, care ne permite sa construim un intreg meniu, incepand cu excelentele placinte de varza, atat de gustoase si de sanatoase si atat de simplu de preparat. Va putea continua apoi cu o delicioasa ciorba de varza, dupa care putem trece la felurile principale, cu o salata de varza alba, creata sau rosie si de ce nu una de varza murata, alaturi de o friptura bine facuta. O putem insa si gati, chiar daca atunci se mai pierd o parte din binefacerile ei, precum vitamina U. Dintr-o masa traditionala cu greu poate sa lipseasca un ciolan pe varza calita sau nelipsitele sarmale.
Majoritatea gospodinelor se vor jura ca sarmalele reprezinta o adevarata traditie moldoveneasca. Cu toate astea, numele lor vine din limba turca, cu sensul de a infasura, a inveli. Astfel sarmalele, realizate din varza cruda sau murata, fac parte in egala masura din bucataria turca, bulgareasca, sarbeasca sau macedoneana, fiind cunoscute peste tot sub aceeasi denumire. Oricum e greu de imaginat o masa de Craciun fara sarmale.
Sa nu uitam nici traditia poloneza cu ai ei celebri coltunasi cu varza si ciuperci sau carne si mai ales traditionala varza cu carne, bigos, prezenta pe masa celei de a doua zile de Craciun, denumita in Polonia si tocana vanatoreasca, pe baza de carne proaspata de vita, vitel, porc sau miel, amestecata cu carne sarata sau slanina, varza murata, ciuperci, ceapa, faina, sare, piper, zahar si vin.
Si nu uitati ca in special inaintea felurilor de mancare mai grele sau atunci cand acestea au fost insotite de prea multa bautura este recomandat un pahar de moare. Astfel nu veti avea nici o problema cu digestia sau cu veselia excesiva.
Ca orice planta de-a dreptul miraculoasa, si varza este invaluita in legenda. Conform mitologiei romane, ea s-a nascut din lacrimile lui Licurg care, intristat ca muritorii beau pana la uitare, le-a smuls vita-de-vie, daruindu-le in schimb, din lacrimile sale, varza, care reprezinta un excelent antidot pentru betie. Atat romanii, cat si egiptenii obisnuiau s-o  manance din belsug, inainte de a se deda desfraului bahic. Varza era proslavita si in China, iar calaretii indepartatelor meleaguri ale Mongoliei au invatat sa o pastreze in sare, de unde varza murata a ajuns in Europa de Est in cavalcada mongolilor si a hunilor. In secolul XIV, capitanii au introdus in dotarea vaselor lor si butoaiele de varza murata, ca un remediu medical, in special impotriva scorbutului, dat fiind continutul bogat de vitamina C. Iar capitanul Cook a ramas in istorie si datorita faptului ca dupa o furtuna cumplita si-a salvat marinarii raniti de inevitabilele cangrene, cu compresii de varza murata.
Despre beneficiile verzei pentru sanatate si pentru arta culinara a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos.