Despre prune si preparate din prune

Imprimare

Se spune ca prunul, acest pom caruia ii este usor sa creasca si sa rodeasca in conditii variate de mediu, neavand pretentii speciale, vine tocmai din indepartatele meleaguri ale Chinei, cultivat si pretuit inca de pe vremea lui Herodot. Romanii sunt cei care au raspandit aria de cultivare a prunului, mai ales in regiunile Angliei, Germaniei sau Belgiei. La noi in tara, cultivarea prunului a luat amploare in jurul secolului al XVII-lea, iar de atunci este raspandit in toate regiunile tarii, in fel de fel de soiuri, care de care mai productive si cu fructe mai aromate. In unele zone din tara, prunul este principalul pom fructifer cultivat, Romania ocupand un loc important in Europa la exportul de prune sau de produse din prune.

Dincolo de gust si aroma, prunele, aceste fructe atat de iubite, au o importanta substantiala pentru sanatate, fiind cunoscute ca avand o valoare nutritiva foarte mare, fiind un excelent remediu impotriva constipatiei, un bun antifebril, tonic si diuretic. Prunele sunt recomandate de catre medici in cazul bolnavilor care sufera de boli reumatice, anemie, aterioscleroza, hemoroizi sau boli ale aparatului digestiv, oboseala exagerata sau stres. Consumate in stare proaspata, prunele furnizeaza organismului o serie de substante esentiale, minerale si vitamine: potasiu, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamina C, vitaminele din grupul B sau caroten, tocmai de aceea sunt considerate solutii perfecte pentru buna functionare a organismului si cea mai sanatoasa modalitate de crestere a aportului de energie si a vitalitatii. Una dintre cele mai cunoscute si apreciate calitati ale acestor fructe este aceea de reglare a metabolismului si a procesului de digestie.
Asadar, prunele se pot consuma in stare cruda, uscata sau pot fi ingrediente in retete speciale, cum ar fi celebrul pilaf cu prune uscate, preparat de preferinta la cuptor, pentru a imita cat mai bine gustul unic, al retetelor preparate de catre bunici. Astfel, se toaca marunt o ceapa de marime medie, se caleste doar putin, pana capata un aspect auriu, se adauga o cana de orez si apa cat sa acopere orezul. Se adauga doua linguri de zahar, se amesteca si se da la cuptor (acesta trebuie preincalzit) pentru un sfert de ora. Se scoate oala din cuptor, se adauga o cana de prune uscate fara samburi, se amesteca bine si se mai lasa inca un sfert de ora. Este o reteta ideala pentru copii, mai ales ca prunele, chiar uscate, le furnizeeaza o cantitate destul de mare de vitamine si minerale esentiale in dezvoltarea dintilor sau a oaselor. Aceasta este doar una din retetele care incanta simturile si care au ca personaje principale delicioasele prune.
Nu doar fructele prunului sunt apreciate in lume, ci si florile. Datorita aspectului, dar si parfumului lor, florile de prun au fost considerate in China, vreme de zeci de ani, floare nationala, elogiata in versuri si romane de catre marii poeti si scriitori ai acestei regiuni. Se spune ca fiecare din cele cinci petale ale florii de prun reprezinta un zeu al fericirii. In Coreea, printre ritualurile nuntii se numara si aruncatul cu prune, iar miresele isi pun prune in san, ca semn al atragerii fertilitatii, in timp ce in Irlanda e obligatoriu sa mananci budinca de prune de Craciun, in caz contrar risti sa iti pierzi cel mai bun prieten in decursul anului urmator.
Pe cand aceste popoare elogiaza prunul si fructele sale in poeme si superstitii, noi, romanii, am ales sa valorificam cat mai concret aceste minunate fructe, asa cum stim noi mai bine, in preparate speciale de genul compoturilor, magiunului, dulcetii, dar si al renumitei palinci sau tuici.
Una din zonele in care se cultiva prunul la noi in tara este Argesul, iar din inima acestuia, din Topoloveni, s-a nascut Magiunul de prune Topoloveni, premiat  cu Superior Taste Award de catre Institutul pentru Gust si Calitate Bruxelles, in 2010 si 2011, magiun despre care specialistii spun ca aduce beneficii esentiale sanatatii, fiind considerat un combatant puternic al starilor de oboseala si al stresului, un aparator al sistemului nervos si muscular, dar mai ales un aliat in lupta pentru imunitate. Dincolo de aceste beneficii, ramane gustul acela unic, al magiunului traditional, sanatos si delicios care se odihneste rabdator in rafturi, alaturi de alte si alte preparate facute la Fabrica de magiun Topoloveni. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

evakuator-servis.com
http://goodportal.com.ua/