Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Alimentatie Sanatoasa Rosia, in bucatariile intregii lumi!

Rosia, in bucatariile intregii lumi!

Email Imprimare

Se spune despre rosie ca este originara din America de Sud si ca in Europa a ajuns abia in jurul secolului al XVI-lea, mai intai in Spania, unde a devenit in foarte scurt timp ingredientul principal in bucatarie, apoi s-a extins si in restul Europei, insa in unele tari, ca Germania, a intampinat dificultati, oamenii locului considerand ca rosia este un fruct magic, malefic, folosit in ritualurile vrajitoresti, pentru a da nastere varcolacilor; in Anglia s-a crezut, pentru un timp, ca sub aspectul frumos si imbietor al rosiei se ascunde o otrava ucigatoare. Astfel, a ramas in istorie un celebru caz din Boston, cand un cetatean nedreptatit si revoltat a decis sa se sinucida in fata tribunalului, mancand un kilogram de rosii. Spre uimirea multimii de oameni adunati la fata locului sa vada evenimentul, omul a ramas la fel de viu cum era si inainte sa consume atat de temutele rosii… De atunci, in Anglia s-a acceptat folosirea rosiei ca ingredient in bucatarie.

De-a lungul timpului, rosia, Solanum lycopersicum – asa cum o denumesc oamenii de stiinta, a dovedit ca nu este nu doar otravitoare si malefica, ci ca are beneficii majore in pastrarea sanatatii. Astfel, rosiile au o actiune astringenta, alcalinizanta, diuretica si laxativa. Una dintre cele mai importante actiuni ale rosiei este aceea de antioxidant, rosia ajutand organismul sa se elibereze de povara radicalilor liberi, sa-si pastreze tineretea si vitalitatea cat mai mult.
Cu un bogat continut de vitamina A, B, C si K, dar si de minerale, rosia stimuleaza functia de aparare a organismului in fata infectiilor, fiind benefica si in cazul afectiunilor cardiovasculare, a diabetului, a afectiunilor reumatismale, stomacale sau renale. Datorita continutului caloric foarte scazut, nutritionistii recomanda includerea rosiilor in diete, in salate, fara a se adauga uleiuri sau sare. In cazul persoanelor care sufera de obezitate se recomanda ca inainte de mese sa se serveasca cate un pahar de suc de rosii, pentru scaderea apetitului.
Rosia este folosita si pentru infrumusetare, in masti din rosii zdrobite, puse in tifon si aplicate pe fata pentru 20 de minute. In urma aplicarii acestei masti naturale, tenul isi recapata prospetimea. De asemenea, sucul de rosii reprezinta un excelent tratament pentru mainile care si-au pierdut aspectul frumos.
In bucatariile din intreaga lume, rosiile sunt personaje principale in mii de retete, insa la noi, atunci cand se lasa toamna, in camarile gospodinelor, se asaza, rand pe rand, borcanele cu suc de rosii, preparat astfel: 5 kg de rosii se spala foarte bine si se taie cuburi, se pun intr-o oala si se lasa la fiert pana cand coaja rosiilor se inmoaie. Se strecoara, iar sucul astfel obtinut se mai lasa la fiert la foc mic, amestecandu-se din cand in cand, pana cand scade suficient de mult incat sa capete o consistenta de sos. Sucul se toarna apoi in borcane curate si se sterilizeaza, timp de o ora si jumatate, in cuptor la 100 de grade.
Rosiile sau sucul de rosii intra in compozitia unor preparate delicioase, cum ar fi zacusca de vinete Topoloveana, in care aromele legumelor se completeaza armonios ca piesele unui puzzle, dand nastere unui produs natural traditional, dar sofisticat. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.