Capsunele, iubite inca din Antichitate

Imprimare

Povestea capsunelor, aceste delicioase fructe apreciate in intreaga lume, incepe in Antichitate, pe vremea cand inteleptii greci si razboinicii romani consumau adesea capsune, nu doar pentru gustul lor magic, ci si pentru calitatile lor terapeutice. Romanii considerau capsunele fructe atat de binefacatoare, incat vindecau orice afectiune, oricat de complicata ar fi fost aceasta. De-a lungul timpului, capsunele au impresionat fiecare popor in parte, acestea fiind considerate fructe magice, cu virtuti afrodiziace si erau folosite in cadrul ceremoniilor de nunti, in ritualuri pentru atragerea prosperitatii si a fertilitatii in noua familie formata.

In Franta anilor 1300, cativa pictori mistici au pictat capsunul ca simbol al virtutii, al puritatii, in tablouri alaturi de Fecioara Maria sau de alti sfinti, considerand ca acest fruct era demn de ofranda pentru divinitate. Mai tarziu, datorita frunzelor trifoloidale, capsunul a devenit simbolul Sfintei Treimi, iar culoarea fructelor a fost asociata cu sangele Mantuitorului. In perioada Evului Mediu, foarte multi pictori realizau tablouri in care pictau chenare reprezentand capsune, incadrand astfel chipul sfantului, ca simbol al binelui absolut, al bunastarii prin puritate. Unele legende spun ca, la moartea lui Adonis, Venus a plans atat de mult de mahnire, incat lacrimile ei, stropind pamantul, luau forma unor fructe rosii, in forma de inima - capsunele.
In India, capsunele sunt fructe asociate cu fertilitatea, cu prosperitatea, fiind folosite in ritualurile de atragerea bunastarii in casa.
Pentru gustul lor deosebit, dar si pentru parfumul proaspat pe care il emana, capsunele au devenit, de-a lungul timpului, subiecte ale superstitiilor si credintelor populare. Astfel, se spune ca cine imparte o capsuna cu cineva de sex opus fara indoiala se va indragosti de aceasta, iar cine viseaza capsune are dorinte ascunse. In unele tari din Europa exista in trecut credinta ca aceste fructe sunt preferatele spiritelor. Astfel, seara se asezau cosuri cu capsune la portile caselor, pentru ca spiritele sa accepte ofranda si sa pazeasca gospodariile. Atat de venerate au fost capsunele de-a lungul vremii, incat in Belgia exista un oras, Wepion, considerat capitala capsunelor. Aici se afla un muzeu dedicat capsunelor, caruia ii face mare concurenta un alt muzeu, dedicat tot acestor fructe, din Franta, in orasul Plougastel. Aici muzeul dezvaluie curiosilor atat istoria si beneficiile capsunelor, cat si costume populare pe care oamenii le imbracau la recoltarea capsunelor sau la petrecerile date in cinstea acestora. Fara indoiala, capsunele au capatat, de-a lungul timpului, un prestigiu din ce in ce mai mare, odata cu dezvoltarea tehnologica, fiind descoperite noi si noi calitati terapeutice. Bogate in substante benefice sanatatii, capsunele sunt recomandate de catre nutritionisti si medici atat in diete specifice, cat si in mentinerea sanatatii.
Capsunele sunt o importanta sursa de vitamina C, vitamina A, acid folic, magneziu, fosfor, fier, seleniu, calciu, potasiu, dar si o substanta numita acid elagic, un adevarat combatant al celulelor canceroase. Este important de stiut ca pentru a beneficia de intreaga pleiada de calitati ale acestor fructe, trebuie sa le consumati in stare cat mai proaspata si nu trebuie lasate la frigider pentru foarte mult timp, pentru ca sunt fructe perisabile si se altereaza destul de rapid. Totusi, le puteti pastra la congelator, dar de beneficiile complete va bucurati doar daca le consumati in stare proaspata.
Capsunele au o actiune antiseptica si antiinflamatorie asupra organismului, fiind indicate atat persoanelor care au un sistem imunitar slabit, dar si celor care vor sa isi mentina sanatatea la cote optime. Fiind un excelent diuretic natural, capsunele sunt recomandate celor care sufera de afectiuni renale. Pe langa toate aceste actiuni, capsunele mai actioneaza si asupra sanatatii articulatiilor, dar sunt si un eficient antianemic, datorita cantitatii si calitatii substantelor pe care le contin. Au o actiune benefica si asupra sanatatii psihicului, protejeaza activitatea cardiaca, scad tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
La fel ca si alte fructe, capsunele au in compozitie antioxidanti, de aceea consumul lor este adesea asociat cu longevitatea. Evident, capsunele sunt utilizate si ca ingrediente principale, fie in masti realizate acasa si aplicate direct pe ten pentru a reda tonicitatea si elasticitatea, pentru combaterea pistruilor sau a acneei, fie in industria cosmetica, in compozitia parfumurilor, a cremelor de hidratare, anticelulita, a apelor tonice, a lotiunilor de demachiere. Pe langa toate aceste beneficii, capsunele intra in compozitia diverselor preparate, dintre care la loc de cinste sta dulceata de capsune Topoloveana. (Rodica Puscasu, Foto: Stock.XCHNG, www.magiun-sonimpex.ro)

www.evakuator-servis.com
http://www.europosud.ua