Din binefacerile unei legume - sfecla rosie

Imprimare

Sfecla reprezinta un aliment deosebit de valoros despre care avem extrem de multe lucruri interesante de aflat si, introducandu-l in meniul nostru zilnic, putem sa ne bucuram de un plus de sanatate. Pentru multi sfecla reprezinta o leguma putin interesanta, fiind, din pacate, relativ putin prezenta in alimentatia noastra obisnuita. Ea ne ofera insa, in afara de gustul deosebit si de culoarea atat de atragatoare, si o adevarata bogatie de substante active benefice pentru sanatatea noastra.

Important de stiut este si faptul ca efectele benefice datorate pigmentului si altor substante active se pastreaza inclusiv dupa prepararea acesteia prin fierbere sau la cuptor. Si poate nu in ultimul rand, chiar daca este dulce, ea contine foarte putine calorii. Astfel 100 de grame de sfecla rosie au numai 34 de calorii.
Tinand cont de toate avantajele pe care le prezinta, nu este de mirare ca legenda ne spune ca imparatul Tiberius, convins de calitatile ei, a stabilit plata tributului datorat de triburile germanice in lazi cu sfecla, in locul pungilor cu aur.
Sfecla rosie prezinta beneficii uimitoare pentru sanatate, ea reprezentand cu adevarat un aliment-medicament miraculos: sfecla rosie este cunoscuta in medicina naturista ca adjuvant in tratarea bolilor de ficat si de sange, pentru proprietatile sale de lupta impotriva cancerului, pentru continutul ridicat de vitamine, minerale si fibre care stimuleaza sistemul imunitar, energizeaza organismul, il echilibreaza si incetineste procesul de imbatranire. Ea intareste imunitatea, regleaza tensiunea arteriala si trateaza anemia.
Dar sfecla rosie joaca un rol important si in cosmetica, oferind un pigment natural extrem de puternic si de placut. Astfel pudra de sfecla este excelenta pentru colorarea cremelor, rujurilor, balsamurilor si a pudrelor de machiaj in nuante de la roz la purpuriu intens.
Un excelent balsam de buze este simplu de preparat de catre fiecare. Se topeste un sfert de pahar de ceara de albine, se amesteca un sfert de pahar de ulei de ricin cu doua linguri de ulei de susan si aproximativ un sfert de pahar de suc de sfecla rosie. In final, amestecul se pastreaza intr-un borcan bine inchis. Nuanta dorita poate fi obtinuta in functie de cantitatea de suc de sfecla utilizat. In cantitate mica creeaza o culoare de roz pal, iar in cantitate mare, de rosu-purpuriu intens. Este total solubil in apa si usor de dispersat in uleiuri si unturi. Dar in solutii apoase culoarea nu este stabila, putandu-se schimba si paleste in timp.
Istoria sfeclei se pierde intr-un trecut indepartat, stramosul tuturor varietatilor de sfecla fiind considerata o specie spontana denumita Beta vulgaris, ce pare sa provina din regiunile ce se intind din partile rasaritene ale Marii Mediterane si pana in Asia Centrala. La inceput a fost cultivata pentru frunze sub numele mangold si a fost raspandita de catre greci si fenicieni in insulele grecesti si in Sicilia cu opt secole inaintea erei noastre. Apoi in secolele II si III d.H., sfecla incepe sa fie consumata in cantitati tot mai mari. Folosita si ca medicament, inlocuitor al mierii, datorita continutului mare de zahar. Dar istoria moderna a sfeclei incepe dupa secolul al XVI-lea, cand cultura ei ia avant. Apoi in 1747, Andreas Sigismund Marggraf a demonstrat ca se poate produce zahar adevarat, la fel de bun ca si cel din trestie de zahar si din sfecla. Descoperirea sa a fost valorificata insa abia dupa o jumatate de secol de catre Franz Karl Achard, atunci cand interzicerea de catre Napoleon a importului de zahar de trestie a condus la infiintarea primei fabrici de zahar din sfecla in Silezia, in 1802. La noi, cultura sfeclei de zahar a fost introdusa in 1831, in judetele Salaj si Cluj, odata cu infiintarea fabricii de zahar de la Garbau, in judetul Salaj, urmata apoi, in 1835, de o a doua fabrica la Brasov.
Interesul mereu crescand a condus la o continua selectie, obtinandu-se formele valoroase folosite astazi. Culturile de sfecla de masa sau sfecla rosie sunt mult mai vechi decat cele de sfecla de zahar sau de sfecla furajera, caci sfecla reprezinta astazi si o excelenta hrana pentru animale. Sfecla de masa este folosita atat pentru prepararea salatelor, a ciorbelor sau borsurilor, la ornarea altor preparate culinare, precum si ca suc. In unele tari este apreciata in continuare si sfecla cultivata pentru frunze, mangold, ale caror frunze fragede si cu un gust placut le recomanda pentru prepararea a diferite mancaruri.
Sfecla rosie este prezenta astazi pe piata prin diferite soiuri, unele timpurii precum Bordo, cu radacina rotunda de culoare rosie spre bordo, cu putine cercuri concentrice de culoare mai deschisa, unele semitimpurii, precum De Arad, cu radacina cilindrica de culoare rosu inchis si foarte gustoasa sau diferiti hibrizi de provenienta olandeza, precum Pablo si Action.
Valoarea sfeclei rosii consta in cantitatile mari de saruri minerale si de vitamine, precum sodiu, potasiu, calciu, fier, cupru, zinc, fosfor si vitamine B. Contine insa si importante cantitati de acizi organici, malic, citric si oaxalic si o serie de oligoelemente rare, precum bromul, magneziul si litiumul. Datorita lor sfecla rosie are o actiune calmanta, reprezentand un regulator al sistemului nervos. Ea reprezinta in acelasi timp o importanta sursa de tiamina, riboflavina si piridoxina, substante extrem de importante pentru organismul nostru.
Cercetarile efectuate in laboratoarele moderne din diferite tari au confirmat calitatile antioxidante si de intarire a sistemului imunitar, precum si calitatile ei in tratarea bronsitelor, gripei si racelilor, durerilor de cap, constipatiilor, hemoroizilor, litiazei renale, afectiunilor colecistului si chiar in anumite forme de cancer. Continutul ridicat de acid folic o recomanda femeilor gravide, pentru a scadea riscul aparitiei malformatiilor congenitale. La randul lui, continutul de zinc ajuta la pastrarea frumusetii pielii, reduce acneea si stimuleaza aparatul genital. Iar continutul ridicat de iod stimuleaza metabolismul.
Sfecla rosie este folosita si in diverse tratamente externe, ca in cazul eczemelor sau al arsurilor, al mastopatiei sau paradontozei.
Avand o valoare calorica mica, sfecla rosie este recomandata in dietele de slabire, ea asigurandu-ne necesarul de minerale, vitamine si glucide. Sfecla rosie este prezenta in bucataria majoritatii popoarelor europene. Cand vorbim despre bucataria ucraineana ne gandim in primul rand la celebrele borsuri care se gatesc oriunde in Ucraina, in restaurante sau in casele oamenilor. Borsul de sfecla, foarte popular aici, a depasit de mult granitele tarii, in Romania regasindu-l atat in Bucovina, cat si la Botosani sau la Iasi.

In cele din urma, va invitam sa incercati si dumneavoastra o serie de retete cu sfecla rosie.

Bors ucrainean. Ingrediente: carne de porc cu os, 2 cepe, slanina, 1 sfecla rosie, 2 morcovi, smantana, 1 foaie de dafin, 1 varza murata, sare, piper, verdeata. Mod de preparare: 1. Carnea de porc se curata, se taie bucati mici si se pune la fiert. In oala se pune si osul de pe care s-a curatat carnea. 2. Se spumeaza si, cand carnea e aproape fiarta, se scoate osul si se adauga cartofii taiati sferturi si morcovii. 3. Separat, se calesc ceapa cu slanina, impreuna cu sfecla rosie rasa. Se adauga varza murata, care se toaca fin. 4. Se toarna prajeala in oala, se pun foi de dafin si se lasa sa fiarba impreuna 10 minute. Se potriveste de sare si piper. Se adauga verdeata si se serveste cu smantana.

Sverh. Ingrediente: sfecla rosie (2 bucati), 4 castraveti murati, miezuri de nuca, hrean, 2 cepe, 4-5 catei de usturoi, maioneza. Mod de preparare: 1. Se spala si se curata sfecla rosie, se fierbe sau se coace in cuptor si se da pe razatoarea cu ochiuri mari. 2. Castravetii murati se toaca marunt, iar hreanul se curata si se da pe razatoare. 3. Separat, se piseaza miezurile de nuca si usturoiul, iar ceapa se curata si se toaca rondele. 4. Toate legumele se pun intr-un bol si se amesteca bine. 5. Separat, se prepara maioneza dintr-un ou si se adauga peste ingredientele din bol. Se potriveste salata de sare si piper si se serveste rece.

Salata de sfecla rosie cu hrean. Ingrediente: sfecla rosie, hrean, otet balsamic, ulei. Mod de preparare: 1. Sfecla este fiarta sau coapta, taita cubulete sau data pe razatoarea mare. 2. Apoi se adauga hreanul dat pe razatoarea mica, uleiul de floarea-soarelui presat la rece, otet balsamic si se amesteca bine. Este un fel de mancare extrem de simpla si de sanatoasa. Chiar daca sfecla are gustul dulce, nu contine multe calorii, fiind excelenta pentru silueta noastra. Dar ne asigura necesarul de vitamine si minerale si ne stimuleaza metabolismul. La randul lui, hreanul are efecte antibiotice puternice, dar si proprietati curative si se bucura de un continut bogat de vitamina C, calciu, minerale si altele, fiind in plus benefic in lupta impotriva reumatismului si pentru caile respiratorii.

Suc de sfecla rosie. Sucul de sfecla rosie poate fi preparat doar din sfecla rosie sau in diferite combinatii, precum cu morcov si mar sau telina si morcov. Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului, ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate. El reprezinta si un important adjuvant in cazul bolilor cardiovasculare, al infectiilor cronice, constipatiei dar si al diferitelor forme de cancer.
Si nu in ultimul rand sfecla rosie ne permite sa dam o excelenta tuse de culoare preparatelor ce le punem pe masa. Iar primul nostru contact cu mancarea il reprezinta aranjamentul acesteia in farfurie si jocul de culori cu care ni se prezinta. Nu ezitati, descoperiti acest aliment minune si nu veti intarzia sa va indragostiti de el.

Despre beneficiile sfeclei pentru sanatate si pentru arta culinara a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos. (Foto: freeimage.com)