Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :

Retete cu cartofi

Email Imprimare

Cartoful este un aliment minunat. Ne da energie, ne detoxifica organismul, este hranitor, sanatos, fiind permis celor cu predispozitie la ingrasare si celor cu boli de ficat. Ajuta activitatea intestinala, combate ulcerul si este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, nu ingrasa. Sucul de cartof reduce aciditatea gastrica si ulcerele, calmand si cicatrizand mucoasele digestive. Este antispastic, diuretic si emolient. Mai mult, e un adevarat medicament pentru ulceratiile si edemele pielii.

De cand a ajuns pe masa europenilor, adus din Lumea Noua, cartoful a devenit nelipsit din bucataria acestora. Fiert in apa sau la aburi, copt sau prajit, cartoful este la fel de delicios si face parte din numeroase retete culinare, foarte diferite intre ele, de la o regiune la alta, de la o tara la alta. Il intalnim in apertive, ciorbe, mancaruri, salate si garnituri, dar chiar si ca ingredient in unele deserturi.
Ca sa putem spune ca stim ceva despre cartof trebuie sa gustam macar cateva preparate traditionale germane, grecesti sau italienesti, dar si armenesti, bulgaresti, ucrainene, poloneze, turcesti, rusesti, romanesti sau macedonene.

Germania
Carolus Clusius, botanist si medic, a introdus cartoful in Germania in anul 1589, insa el a fost acceptat ca mancare abia in secolul al XVII-lea si doar pentru fermieri si saraci. Foametea din 1719, apoi cea din 1743 i-au facut insa pe nemti sa aprecieze din plin calitatile cartofului ca aliment. Astazi, germanii se numara printre cei mai mari consumatori de cartofi din lume; ei iubesc aceasta leguma, care se regaseste in aproape toate mancarile lor si pe care o gatesc in nenumarate feluri. Gasim cartofi in salate, feluri principale cu sau fara carne, in supe, dar si in paine sau in dulciuri.
Salata de cartofi e preparata de catre germani in foarte multe moduri, insotind mancaruri foarte diferite. Ei o fac adaugand cartofilor multe tipuri de ingrediente, de la maioneza, otet, ceapa, usturoi, mustar pana la castraveti, praz, varza, oua, mere, carne de pui, peste, carnati sau muraturi.
Cartofii Harz sunt un piure de cartofi cu lebar, ceapa, sare si boia. Compozitia se pune la cuptor, in ea facandu-se niste adancituri in care se adauga oua crude.

Paine de casa cu cartofi
Ingrediente: 650 g cartofi albi sfaramiciosi, 650 g faina de calitate, 120 ml apa de la fierberea cartofilor, 4 lingurite sare, 2 linguri ulei de masline extravirgin, 25 g de drojdie de bere proaspata, 1 lingurita de zahar brun.
Preparare: Se spala foarte bine cartofii, se pun la fiert cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine, apoi se scurg, pastrandu-se apa. Se lasa apoi la racit. Intre timp, drojdia proaspata se freaca bine cu o lingurita de zahar brun, pana se lichefiaza. Se adauga 2 lingurite de faina si se amesteca, presarandu-se putina faina si pe deasupra. Se lasa deoparte. Dupa aceea, cartofii raciti se decojesc si se zdrobesc. Se masoara exact 120 ml din apa in care au fiert cartofii si se dilueaza drojdia activata cu aceasta apa. Se amesteca apoi cartofii cu faina si cu cele doua lingurite de sare ramasa. Se adauga apoi lichidul cu drojdie si uleiul si se framanta bine (preferabil la masina de paine sau la robot). La inceput, aluatul pare foarte tare, dar dupa ce se framanta mecanic timp de 10 minute va deveni suplu si usor lipicios. Se pune aluatul intr-un bol si se lasa la crescut 35 de minute la temperatura bucatariei, acoperit cu folie alimentara. Dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina si se imparte in doua. Se aplatizeaza fiecare parte intr-o forma ovala, apoi se ruleaza una dintre margini catre interior, pana la jumatate. Partea opusa (cea nerulata) se pudreaza cu putina faina. Se pudreaza apoi cu faina un servet de bucatarie, iar painile se asaza pe acesta, cu imbinarea (partea rulata) in jos, modelandu-se intr-o forma cat de cat rotunda. Se acopera cu un alt servet si se lasa sa creasca la temperatura bucatariei timp de 35 de minute. Dupa trecerea timpului de asteptare, cuptorul se incinge la 190 de grade Celsius, iar in cuptor se pune un recipient (craticioara) cu apa fierbinte. Se rastoarna painile pe tava acoperita cu hartie de copt, invers fata de pozitia in care au stat la crescut (cu imbinarea in sus) si se dau la cuptor la o inaltime situata in jumatatea inferioara. Se lasa painea la copt timp de 45 de minute. Painea coapta se scoate apoi si se asaza pe un gratar de bucatarie, asteptand sa se raceasca complet inainte de a o taia. Painea obtinuta este consistenta, cu coaja crocanta si miezul elastic, parfumat.

Grecia
Grecii au adaugat si ei cartoful la unele retete traditionale, stravechi. Un exemplu este taramosalata, o mancare de icre amestecate cu cartofi fierti sau paine, ulei de masline si suc de lamaie. Skordalia este un piure gros preparat din cartofi, nuci, migdale, usturoi si ulei de masline.

Supa de cartofi greceasca
Ingrediente: ½ kg cartofi, 1 ceapa, 1 fir de praz, 500 ml lapte, 100 ml smantana, 1 lamaie, sare, crutoane, 1 l apa.
Preparare: Cartofii se curata, se spala, se taie bucatele si se pun la foc intr-un litru de apa. Se adauga ceapa si prazul tocate marunt si putina sare. Se lasa sa clocoteasca pana se fierb bine, la fel ca legumele. Se strecoara si se trece totul prin sita. Se amesteca piureul cu zeama in care au fiert cartofii si se subtiaza turnandu-se incet laptele cald si zeama de la o lamaie. Se servesc cu crutoane de paine prajita in grasime.

Italia
Bucataria italiana, veche de milenii, s-a schimbat mult in momentul in care de pe nou descoperitul continent american au fost aduse cartoful, rosiile, porumbul si ardeiul gras.

Cartofi la cuptor cu oregano si lamaie
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 cana si jumatate ulei de masline, 1 ceapa taiata marunt, 3-4 catei de usturoi maruntiti, 1/2 de cana suc de lamaie, baza pentru mancare tip Delikat, 1 lingurita oregan, piper dupa gust.
Preparare: Se taie cartofii rondele, se adauga toate ingredientele, se condimenteaza si se pune totul in tava de copt. Se adauga aproximativ 2 cani de apa, astfel incat cartofii sa fie acoperiti cu apa. Se pune apoi tava la cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius, unde se lasa aproximativ o ora. Cand apa s-a evaporat complet, iar cartofii au prins culoare, inseamna ca sunt gata. Se pun timp de 3, 4 minute la gril.

Armenia
Cartofi armenesti
Ingrediente: 4 cartofi albi, mari, fierti in coaja, 2 cepe rosii, mijlocii, taiate julien, 1 lingurita sare, piper dupa gust, 1 lingurita menta verde, tocata marunt (sau menta uscata si sfaramata), 3 linguri ulei, 3 linguri suc de lamaie.
Mod de preparare: Dupa ce se racoresc, cartofii se taie in cuburi de marime mijlocie si se pun intr-un bol. Se adauga apoi ceapa, sarea, menta, uleiul si zeama de lamaie. Se amesteca bine. Se serveste la temperatura camerei.

Bulgaria
Musaca bulgareasca de cartofi
Ingrediente: 500 g carne tocata (mixta, de porc, dupa preferinta), 1 kg cartofi, 1, 2 rosii (proaspete sau din conserva), 2 cepe mari, boia de ardei, sare, ulei, cimbru (pentru carnea tocata). Pentru topping: 3 oua, 1 lingura lapte, 2 linguri faina.
Preparare: Se caleste ceapa in putin ulei, dupa care se aduga rosiile tocate si framantate. Abia apoi se adauga carnea tocata cu cimbru, pentru a nu se forma noduli. Se amesteca foarte bine si se condimenteaza cu sare, dupa gust. Cartofii taiati marunt se amesteca cu continutul pregatit mai sus. In acest fel, se va obtine o compozitie omogena. Se unge tava cu ulei si se pune in ea continutul obtinut, dupa care se pune in tava apa atat cat sa acopere cartofii. Se da la cuptor la 200 grade Celsius, pana cand scade apa. Dupa ce a scazut apa de pe musaca, se scoate de la cuptor si se adauga ouale batute cu laptele si faina, turnandu-le pe deasupra. Apoi se da din nou la cuptor, pana cand musacaua se rumeneste.

Ucraina
Si ucrainenii consuma multi cartofi. Vareniki  sunt niste galuste fierte cu cartofi, ciuperci, varza, branza sau cirese.

Cartofi ucraineni
Ingrediente: 10 cartofi potriviti, 1 ceapa, 1 morcov mare, 1 ardei gras, sare, piper, ½ kg carne de porc, 1 lingura cu varf pasta de ardei rosu sau pasta de tomate.
Preparare: Se taie carnea cubulete si se pune la prajit in doua linguri de ulei. Se lasa 5 minute, dupa care se adauga peste ea ceapa tocata marunt, morcovul ras, ardeiul gras taiat fasii subtiri. Se lasa sa se inmoaie putin legumele. Se adauga pasta de ardei, se amesteca si se mai lasa pe foc 5 minute. Cartofii taiati sferturi se pun peste carne, se amesteca bine si se mai lasa cateva minute pe foc. Se condimenteaza totul cu sare si piper, dupa gust. Se asaza amestecul in patru vase mici de lut si se adauga apa pana la jumatatea fiecarui vas. Se pun capacele, se asaza vasele pe o tava si se introduc la cuptor timp de 40-45 de minute. In amestec pot fi puse si ciuperci.

Turcia
Chiftelute de cartofi turcesti
Ingredientele sunt aceleasi ca pentru chiftelele obisnuite.
Mod de preparare: Se toaca marunt patrunjelul, se curata ceapa, se taie in patru, apoi se toaca marunt. Se curata cartofii, se curata si se taie in felii groase de aproximativ 1,5 cm. Se toaca marunt un colt de paine. Carnea tocata se amesteca apoi cu patrunjelul, ceapa, sarea, piperul, ouale, coltul de paine si, daca este nevoie, putin sifon. Se amesteca bine compozitia, se acopera si se pune la frigider timp de 30 de minute. Cartofii taiati se pun intr-o tava, pe hartie de copt, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, unde se tin 30 de minute.
Se fac apoi chiftelutele din carne, care se pun apoi peste feliile de cartofi si se fixeaza cu o scobitoare, adaugand si cate o felie de rosie si cate o bucatica de ardei (gras sau iute). In functie de preferinte, poate fi adaugata o felie de cascaval sau de bacon. Se da tava la cuptor timp de aproximativ o ora, pana cand chiftelutele se coc. Chiftelutele cu cartofi pot fi servite cu un sos de mustar cu usturoi pisat. Inainte de servire, se scot scobitorile.

Rusia
Salata a la Russe
Ingrediente: 500 g cartofi, 300 g morcovi, 150 g castraveti in otet, 150 g gogosari in otet, 150 g telina, 50 g hrean, 3 oua, 1 lamaie, 50 g mustar, 150 ml ulei, 1 legatura de patrunjel, sare.
Preparare: Se spala cartofii si morcovii si se pun la fiert. Se taie castravetii si gogosarii pentru salata. Se dau prin razatoarea fina telina si hreanul, apoi se pun intr-un vas mai mare. Se face apoi o maioneza cu doua oua fierte si unul crud. Se scot cartofii si morcovii de la fiert, iar dupa racire se curata de coaja si se taie de salata. Se amesteca totul, se pune sare dupa gust, se pune maioneza, apoi se amesteca din nou.
Despre preparatele cu cartofi a vorbit si Cecilia Caragea in emisiunea Europolis (TVR 1), in cadrul rubricii Arta de a trai sanatos. (Foto: freeimages.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.