Beneficii ale dietei cu capsuni

Imprimare

In compozitia capsunilor se gaseste o mare cantitate de vitamine, mai ales din grupul B, saruri de potasiu, mangan, magneziu, cupru, substante pectice, quechicina si o multime de principii active noi, descoperite in ultimii cinci ani. Reprezinta un veritabil medicament eficient in profilaxia si terapia tuberculozelor, problemelor renale, asteniei nervoase, aterosclerozei, anemiei, reumatismului, varicelor si afectiunilor hepatice. Dar nu sunt acestea toate afectiunile in care actioneaza!
1. Cura de capsuni imbunatateste respiratia
Datele mai vechi oferite de nutritionisti subliniaza faptul ca un consum regulat de capsuni regleaza problemele respiratorii. Astfel, neurochimistii belgieni au descoperit ca unii produsi de amidon ai unor acizi grasi din capsuna pot actiona asupra semnalelor electrice ale ritmicitatii respiratiei.

Acesti compusi descoperiti in primavara acestui an si denumiti temporar factorul A.A.r produc o anumita stimulare a terminatiilor nervoase ale nervului X ce deservesc plamanul. Ca urmare a acestor impulsuri (care au o anumita frecventa), centrii respiratori din bulb isi intensifica controlul asupra comenzilor de contractie ritmica a muschilor toracali. Astfel, centrii care dau comanda pentru inspiratie catre muschii intercostali sunt mai "atenti" la adaptarea respiratiei la conditii de stres, efort sau variatii de temperatura si presiune atmosferica. Ca urmare, un consum zilnic de capsuni intr-o cura de 20-30 de zile, ne poate face mai rezistenti la efortul fizic si intelectual, mai toleranti la cauzele stresului si mai eficienti in conditii de frig sau canicula. Totodata, prin beneficiile aduse zonelor de reglare a activitatii centrilor respiratori - plaman, inima, creier, ca si celorlalte organe - sporesc oxigenarea si aportul de substante nutritive in raport cu cererile de consum. Prin aceste efecte, o cura scurta de capsuni ne poate ajuta sa ne pastram sanatatea respiratorie si sa ne mentinem sanatos intregul organism, care devine mai rezistent la orice posibila boala. Totodata, pentru fumatori, capsunile sunt extrem de benefice atat pentru sanatatea pulmonara, cat si pentru cea cardiaca si hepatica.
Studiile efectuate chiar in luna martie a acestui an asupra efectelor benefice ale curei cu capsuni au demonstrat ca aceasta poate fi comparata cu o adevarata intinerire a centrilor respiratiei din creier. Tineretea centrilor respiratori este unul dintre cei mai importanti factori care implica imbatranirea creierului, a ficatului si, nu in ultimul rand, a pielii si chiar a radacinii dintilor si a parului.
Pentru a beneficia de toate aceste efecte ale consumului de capsuni, se recomanda sa consumati minimum 50g si maximum 300g capsuni proaspete, dimineata sau la o jumatate de ora dupa dejun, timp de 18-25 de zile.

2. Profilaxia problemelor cardiace
Cercetatorii belgieni in colaborare cu cei de la Universitatea din Koln (Germania) au descoperit, tot in acest an, ca in capsuni exista si o substanta activa ce imbunatateste controlul activitatii ritmului inimii. Este vorba de o substanta hidroxi-aminica, derivata din eterii care ofera mirosul specific al capsunilor. Aceasta substanta ajunge, prin circulatia sangvina, in zona nodulului sino-atrial, formatiunea care trimite mesajele de contractie a inimii. Efectul acestei substante consta in crearea unui filtru de frecventa pentru curentii electrici ce pornesc catre muschii inimii. Datorita acestei substante fixate pe membranele celulelor din nodulul sinoatrial, 65% din curentii electrici paraziti, neaveniti, sunt opriti sa ajunga la muschiul inimii. Acesti curenti electrici aparuti accidental sunt deseori periculosi prin cumulare, putand conduce la stop cardiac sau dereglarea sistemului de comanda a ritmicitatii. Efectul rezultant este acela de reducere a riscului aparitiei unor contractii mai puternice ale inimii si a fenomenelor de aritmie.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.