10 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa la 40 de ani

Imprimare

La baza bolilor de nutritie sta o alimentatie defectuoasa, saraca in nutrienti si bogata in grasimi si alimente procesate. Organismul necesita carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si minerale pentru a mentine sanatoase organele vitale, oasele, muschii si nervii, precum si pentru a produce hormoni si substante chimice care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.
Alimentatia pentru o viata sanatoasa ar trebui sa respecte urmatoarele recomandari:

1. O alimentatie variata. Incercati sa aveti o alimentatie echilibrata, bazata pe produse cat mai proaspete (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase etc.), cat mai putin procesate si cu un nivel nutritiv ridicat (bogate in vitamine si minerale).

2. Alimentatie naturala. Evitati produsele cu adaos ridicat de zaharuri, cu termen de valabilitate foarte lung si cu compusi a caror denumire nu o recunasteti.

3. Fara zahar procesat. La varsta de 40 de ani este recomandata o dieta saraca in carbohidrati simpli (zahar, zahar brun, sirop de porumb, dulciuri comerciale, sucuri de fructe procesate, bauturi carbogazoase etc.) care trebuie inlocuiti cu carbohidrati complecsi, luati din orez brun, orez salbatic, paste integrale, cereale integrale, fructe proaspete (moderat), legume si oleaginoase. Proportia zilnica de carbohodrati complecsi nu trebuie sa depaseasca 40%-50% din dieta zilnica, in functie de nivelul activitatii fizice.

4. Foarte putine grasimi naturale. Sunt recomandate grasimile naturale, uleiurile procesate la rece (de susan, de masline etc.) consumate ca dressing sau folosite ca suport pentru prajit. O sursa foarte buna de grasimi sanatoase o reprezinta semintele (in special cele de in), nucile si toata clasa oleaginoaselor crude, neprajite furnizori de Omega 3 si Omega 6. Aportul zilnic necesar undeva intre 20-30% din totalul valorii energetice necesar fiecarei persoane.

5. Carne slaba. Carnea cu continut scazut de grasimi (de curcan, pui, peste, vanat, fructe de mare) este o sursa buna de proteine. Insa un aport ridicat de proteine se poate lua si din legume si oleaginoase (boabele de naut, soia si hrisca) din lactate si oua, fiind variante preferate intrucat nu forteaza digestia la fel de mult precum carnea.

6. Folosirea condimentelor. Gustul este foarte important asa este recomandabila folosirea condimentelor proaspete, acestea avand si rol in sustinerea procesului de digestiv. De exemplu, sarea de Himalaya contine 84 de minerale: clorura de sodiu, sulfati, calciu, potasiu, magneziu.

7. Consumul de lichide este foarte important. Apa si ceaiurile in general sunt indicate in cantitati ridicate si pot fi servite in timpul mesei cu inghitituri mici pentru a facilita digestia. De evitat a se consuma cantitati mari de lichide inainte sau dupa terminarea unei mese. Bauturile carbozagoase si sucurile procesate trebuie evitate, iar consumul de cafea si alcool trebuie pastrat in anumite limite (aproximativ o ceasca de cafea si un pahar de vin pe zi).

8. O disciplina a orarului de alimentatie. Daca mancam in fiecare zi la alta ora, sistemul digestiv va avea de suferit, la fel si starea noastra generala. Totodata foarte important este sa nu mancam pana la refuz. Stomacul ar trebui in urma unei mese sa fie plin jumatate cu mancare, un sfert cu lichid si restul lasat “sa respire”.

9. O atmosfera relaxata la masa. Incercati sa pregatiti mancarea pe care o consumati si sa mancati in liniste. Alimentatia are scopul de a hrani organismului si daca mancam pe fuga, intr-un mediu prea agitat sau cu o starea mentala si fizica prea agitata, procesul de asimilare a nutrietilor va avea de suferit.

10. Consumati alimente cat mai proaspete, naturale si cu aport nutritiv ridicat.

Material realizat in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor Frumusetea la 40 de ani proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Pirifan Distribution, Hebra Dermatologie, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.

Campania Frumusetea la 40 de ani se deruleaza in perioada martie 2015 – februarie 2016. In cadrul campaniei, 12 doamne din presa, cu varsta intre 35 si 47 ani, sunt invitate sa vorbeasca despre ceea ce inseamna frumusetea in jurul varstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o ingrijire si o alimentatie sanatoasa. Lunar, fotografiile doamnelor participante in campanie sunt transformate in tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.
In 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete si o expozitie.